Crosskart

Guldjakt när Crosskart-SM kör i Östmark

Den tredje av totalt fyra deltävlingar i Svenskt Mästerskap för Crosskart står för dörren. Östmarks MK är arrangör och 125 förare är redo för fight.

Som vanligt har de fyra klasserna 125 cc, 250 cc, 650 cc och Xtreme SM-status. Likenäs Jonathan Rådström och Dals Marcus Svensson leder JSM 125 respektive 250 cc på maximala 30 poäng. Då alla tävlingar räknas, men en ska räknas bort i slutresultatet, har de chans att säkra sina titlar redan kommande helg, förutsatt att de också startar finalhelgen.

– Jag ska försöka i alla fall redan nu i helgen, säger Svensson som varit snubblande nära guldet tidigare. Förra året föll han på en förkylning, testade sig för Covid 19, men provsvaret kom för sent för att Melleruds stjärna skulle hinna till tävlingen. Året innan blev han påkörd i finalen.

– Det är på tiden det blir guld, det siktar jag självklart på!

I 650 har Linus Andersen, Haninge MK, nio poängs ledning men jagas av en trio. En av dessa är Felicia Walfridson, vars pappa Stig-Olov ”Stecka” Walfridson gör intressant debut i supportklassen 40+. Under sin aktiva tid körde han till sig både SM-guld i rally och rallycross, och 2009 vann han Division 1 i Höljes. Det gör att tidigare delsegrare, Johan Eklund och Mattias Fransson, får räkna med än tuffare motstånd än förut.

Xtreme är som vanligt huvudklass och 32 förare ser fram emot start. Framför allt Tommie Svärd, Finnskoga MK, som leder efter två körda deltävlingar. Han vann premiären i Arboga och var trea nu senast i Haninge. Silvermedaljör förra året. Jagas främst av Haningeåkarna Max Rundberg och Marcus Agerheim, samt Åtvidabergs Algot Hammarqvist. Fjolårets mästare Sebastian Enholm körde punktering senast när han ledde finalen. Kommer så klart för att ta revansch.

Östmarks MFF arrangerade sin första SM-deltävling i Crosskart redan 2010, efter att ha renoverat banan ordentligt året innan. Trots att banan ligger bara 2,5 mil från norska gränsen är det 125 förare anmälda till helgens tävling.

Det är täta fighter i Crosskart-SM 250 cc. Marcus Svensson, Dals MK leder klassen och kan säkra sitt första guld i helgen, förutsatt att han också startar i finalen i september. Foto: Annemo Friberg