Racing

Två VM-tävlingar på raken med ny bil för Solberg

Fabriksföraren Oliver Solberg (19) kommer köra båda de kommande VM-tävlingarna i rally med Hyundais helt nya i20 N Rally2-bil. Med Solberg junior bakom ratten kommer bilen att göra sin tävlingsdebut i Rally Belgien nästa vecka.

Belgien blir det 35:e landet genom tiderna att arrangera rally-VM. Oliver kommer att pressa den nya bilen på asfalt för förta gången på tävlingens shakedown (testkörning) fredagen den 13:e augusti. Därefter följer 20 specialsträckor på totalt 311km. Under hela året har 19-åringen varit mycket engagerad i utvecklingen av bilen, men testkörningarna har endast skett på grus och snö för hans del.

– Att vara med från början av ett sådant projekt är otroligt spännande och intressant. Jag har aldrig tävlat i Belgien tidigare, så det finns mycket att se fram emot, säger Oliver Solberg.

– Jag har ingen erfarenhet av bilen på asfalt, men jag har fått mycket information från Hyundai Motorsport och Jari Huttunen, som har testat den nya bilen mestadels på asfalt. Det är en otroligt stark och snabb bil. Att sätta sig i en helt ny bil som denna och tävla på sportens toppnivå är som att kasta sig i den djupa delen i poolen först.

En månad efter debuten bär det av på nya äventyr för Hyundai-föraren. Då är det dags för klassiska Acropolis Rally i Grekland. Drygt en vecka innan sin 20-årsdag kommer Oliver Solberg för första gången att köra VM-tävlingen som hans pappa Petter vann 2004. Rallyt med historia från 1951 är tillbaka på VM-programmet för första gången sedan 2013.

– Bara namnet ”Acropolis” får håret att resa sig på armen. Tävlingen är ett av de dammigaste, tuffaste, stenigaste och snabbaste och går på de legendariska bergsvägarna i Grekland, säger Solberg.

Tävlingarna i Belgien och Grekland är VM-säsongens åttonde och nionde av totalt tolv.