Crosskart

Hammarqvist mästare efter stor dramatik

Stor dramatik in i det sista när SM i Crosskart avslutades i Haninge. Två mästare fick bärgas i mål och efter en stenhård fight gick guldet i Xtreme till Algot Hammarqvist från Åtvidaberg.

Högstabanan i Haninge var platsen dit alla tog sig, och publiken fick även uppleva att solen bröt igenom molnen. Totalt 123 startande fördelat på sju klasser. Mest långväga gäst var irländaren Conor Shaw i huvudklassen Xtreme.

SM Xtreme. Först i mål av Sebastian Enholm och Algot Hammarqvist skulle knipa guldet. Även om ”Sebbe” hade kniven på strupen, för han måste segra i A-finalen för att bli mästare. Hyfsad säker bronspeng hade Jimmy Bergander, ändå tog han i från tårna i tredje kvalomgången och rullade brutalt på sin hemmabana efter att ha kommit lite utanför idealspåret. Det öppnade för Erik Eriksson, som kvalade in som etta i B-finalen och tack vare vinst där tog sig vidare till A.

– Ungdomarna håller ett ruskigt tempo, men jag ska försöka göra vad jag kan, sa Erik.

Från sista startspår lyckades han ratta in som sexa och lägga ytterligare nio poäng till de 93 han hade förut.
Det räckte dock inte. För alla startande får fem deltagarpoäng, och med dessa räknade Bergander ihop 105 totalt och belönades med SM-brons trots att han vilade ut på sjukhus efter kraschen.

Guldet då? Jo, med nio vinnaraspiranter var det trångt genom de första kurvorna, innan Elias Svensson och Algot Hammarqvist kopplade ett litet grepp om klassen. När sedan Elias gick in i alternativet tog Algot över ledningen. Men bara i ett varv, för sedan var det hans tur att ta jokerspåret – och han kom ut bredvid Sebbe Enholm.

– Jag såg inte att Linus Andersen kom och det blev en liten touch när vi var jämsides. Jag gled ut men kom ut på banan igen. Då var det nervöst en stund, säger Algot.

Elias vann före Linus och Algot. Sebbe fyra, och därmed stod sig den trepoängsskillnad som rådde innan start. Svensk mästare Algot Hammarqvist, hans första guld efter ett brons tidigare i JSM 125cc.

– Det går inte att beskriva känslan… helt fantastiskt!

Silver till Sebbe Enholm som avslutar säsongen först i december, då siktet är inställt på totalseger i Nitros-serien. De två finaltävlingarna körs nere i Saudiarabien och Fjugestaföraren leder Xtreme-klassen efter ett par segrar tidigare i år.

Xtreme från tävlingen
1 Elias Svensson, Östmarks MFF
2 Linus Andersen, Haninge MK
3 Algot Hammarqvist, Åtvidabergs MK

Preliminärt SM-resultat Xtreme
1 Algot Hammarqvist, Åtvidabergs MK
2 Sebastian Enholm, Teknis MC
3 Jimmy Bergander, Haninge MK

Elias Svensson, visade med all tydlighet att ”värmlänninger ä varst” när han gjorde sin tredje SM-start i Xtreme och vann A-finalen i Haninge med stil. Foto: Annemo Friberg
Åtvidabergaren Algot Hammarqvist lyckades hålla Sebastian Enholm bakom sig i Xtreme-finalen i Haninge. Därmed blev det guld till Hammarqvist och silver till Enholm. Foto: Annemo Friberg

SM 650 cc. Arbogas Noel Eliasson säkrade guldet redan i Västerås efter att ha vunnit i princip allt under säsongen. Det enda han behövde göra i Haninge var att starta träningen för att få räkna sig som mästare. Desto hårdare var det om övriga medaljer. 16-årige Erik Andersson, från Östmark, och 32-årige Fredrik Eriksson, från Arvika, hade båda 123 poäng. Först i mål skulle bli silvermedaljör. Trion gick som väntat till A-final, men det var forne mästaren Markus Andersson som tog starten i sitt inhopp. Men redan innan första kurvan, var Noel om. Därefter var det inget snack, utan landslagsföraren drog ifrån stort i sitt sista framträdande i 650cc. Bakom stångades Erik med Fredrik och hans klubbkompis Erik Stigsson. När både Noel, Erik och Stig tog alternativspåret på rad slog sig Fredrik in mellan Erik och Stig. Så blev ordningen i mål och även i SM: etta Noel, tvåa Erik och trea Fredrik.

– Ingen bra tävling för min del då jag missade jokerspåret i Q2 och fick från sista spåret i A-finalen. Så nu missade jag silvret med någon tiondel. Men nu har jag ett år på mig att trimma lite till, konstaterar Fredrik.

650 cc från tävlingen
1 Noel Eliasson, SMK Arboga
2 Erik Andersson, Östmarks MFF
3 Fredrik Eriksson, MK Team Westom

Preliminärt SM-resultat 650 cc
1 Noel Eliasson, SMK Arboga
2 Erik Andersson, Östmarks MFF
3 Fredrik Eriksson, MK Team Westom

16-årige Erik Andersson, från Östmark, kan se tillbaka på ett riktigt fint debutår i 650 cc med ett SM-silver. Foto: Annemo Friberg

SM Klass 3 (250 cc). Riktigt glädjande var att fem förare kom till start i en annars mycket svag klass deltagarmässigt. Det gjorde att duktige Sebastian Ainerfors var helt i en klass för sig och guldmedaljör redan i Västerås. Nu kom han för att ta ännu en överlägsen seger före sina klubbkompisar.

– Kul med silver, säger Pontus Eklund som grejade det med två poäng mer än Alexander Jansson.

Klass 3 från tävlingen
1 Sebastian Ainerfors, Västerås MS
2 Pontus Eklund, Västerås MS
3 Alexander Jansson, Västerås MS

Preliminärt SM-resultat Klass 3 (250 cc)
1 Sebastian Ainerfors, Västerås MS
2 Pontus Eklund, Västerås MS
3 Alexander Jansson, Västerås MS

JSM Klass 2 (125 cc). Tre förare hade på förhand medaljchans, då mästerskapet är öppet för deltagare med svensk eller nordisk/NEZ-licens. En chans som norrmannen Patrick Ruud tog fasta på. Han ledde finalen i flera varv, men fick mot slutet ge sig för redan klare mästaren Eivind Walfridsson Dahl och klassdebutanten Vilgot Wetter. Men ett silver blev det för Patrick. Och brons till Vilgot.

– Jag fortsätter i samma klass nästa år, säger Vilgot och Eivind i kör.

– Sedan hoppas jag på 650 eller Xtreme år 2024 och i framtiden rally, förklarar Eivind.

Utan medalj blev Alftas Hannes Jonsson, som inte riktigt hittade rätt spår i sitt första framträdande på Högstabanan. Gick in som sexa i finalen efter kvalresultaten 3-3-4. Körde ändå upp sig i finalen och slutade fyra.

Klass 2 från tävlingen
1 Eivind Walfridsson Dahl, MK Ratten
2 Vilgot Wetter, MK Ran Askersund
3 Patrick Ruud, NMK Gardermoen

Preliminärt Junior-SM-resultat Klass 2
1 Eivind Walfridsson Dahl, MK Ratten
2 Patrick Ruud, NMK Gardermoen
3 Vilgot Wetter, MK Ran Askersund

Finalhelgen i Haninge TV-sändes via svenskbilsporttv.se. Silvermedaljören i JSM, norrmannen Patrick Ruud, fick kliva fram till Rasmus Fogelberg och intervjumikrofonen. Foto: Annemo Friberg

RM Xtreme Junior. Stentuff redan på första varvet och i velodromen blev det närkontakt varpå guldfighten mellan Emil Naessén och Loke Pettersson slutade i räcket. Charlie Rosmalm Sebom var inblandad han också, men kom vidare. Slutade fyra och det räckte inte för att knipa silvret av Loke, utan det blev brons för Charlie, silver till Loke och guld till Emil. Vann sista racet gjorde Rasmus Persson. Munkfors snabba förare har ”bara” gjort inhopp i tre av årets fem deltävlingar – med tre segrar som resultat! Får han till en hel säsong nästa år blir han ett kort i jakten på medalj. Debut i klassen gjorde Lukas Andersson, MK Team Westom. Också han ett framtidsnamn då han kvalade med maximala 30 poäng och slutade på andra plats. Trea i mål i finaltävlingen blev Erik Nilsson. Han debuterade i Västerås och körde då in som tvåa. Ut med bärgare åkte guld- och silvermedaljören. Emil är son till Marcus Naessén, framstående förare i både rally, rallycross och folkrace.

– Äsch honom åker jag redan ifrån nu, så det är lugnt, säger Emil som ”bara” kört ett år i 125cc och lite folkrace innan han började med Xtreme Junior där förarna är mellan 12 och 16 år.

Xtreme Junior från tävlingen
1 Rasmus Persson, Munkfors MK
2 Lukas Andersson, MK Team Westom
3 Erik Nilsson, Östmarks MFF

Preliminär JRM-resultat Xtreme Junior
1 Emil Naessén, SMK Nyköping
2 Loke Pettersson, Haninge MK
3 Charlie Rosmalm Sebom, Haninge MK

Emil Naessén (#320) tog hand om RM-guldet i Xtreme Junior. Foto: Annemo Friberg

Klass 1 (85 cc). Cupsegern skulle avgöras i Haninge och både Alfred Eriksson och Hampus Hagström hade två kvalsegrar i bagaget in i A-finalen. I Q2 fick Hampus in en sten i bakdrevet varpå det mesta gick sönder, men i Q3 vann han över Alfred. Spännande värre när Alfred tog starten, med Hampus i hälarna. In i velodromen kom de sida vid sida. Men där tog det stopp. Båda landade i räcket. Hannes Hägg övertog ledningen och såg ut att gå mot seger när Rasmus Lidman for av bortanför björkdungen. Rödflagg och omstart. En annan som kvalat bra var Liam Eriksson, med resultatet trea-etta-etta, och i omstarten kom han iväg bland de främsta. Klokt nog tog han också alternativet redan på tredje varvet, av sex. Det var tätt i tättrion, men Liam höll ställningarna när de andra tog sitt jokervarv. Efter att ha lämnat Mini och klivit upp i Klass 1 till den här säsongen hade Liam tidigare slutat som bäst sexa i två deltävlingar. Nu blev det seger för 8-åringen som fyller nio kommande helg. Bara något större än lagerkransen.

– Bra, löd hans korta kommentarer till hur det kändes efter sitt livs första seger.

Trots att det krävdes bärgare för att komma från banan gick cupsegern till Alfred Eriksson. Olle Strömberg tog hand om bronset och närmade sig Hampus Hagström rejält poängmässigt, för Hampus uteslöts för påkörningen i velodromen. Då tvingades han räkna bort resultatet i Haninge, samt ytterligare ett resultat. Det räckte ändå till cupsilver.

Resultat för Klass 1
1 Liam Eriksson, Gullabo RC
2 Hannes Hägg, SMK Hälsinge
3 Wiktor Wallin, Östmark MFF

Preliminär cuptabell Klass 1
1 Alfred Eriksson, SMK Köping
2 Hampus Hagström, Likenäs MK
3 Olle Strömberg, MK Ran Askersund

1. Alfred Eriksson, SMK Köping

2. Hampus Hagström, Likenäs MK

3 Liam Eriksson, Gullabo RC

Trea totalt i Klass 1 (85cc) blev Olle Strömberg, Askersund, sedan han avslutat som femma i Haninge. Foto: Christian Gustavsson

Veteran 50+. Även i cupen för de äldre gentlemännen var det ultratufft innan start. Pulsen var så hög att i sista kvalomgången fick först Mats Sebom en smäll i sidan och for av. Rullade, och det upp över räcket och landade mellan räcket och vagnen med högtalaranläggning. Ett halvt varv senare kom Daniel Ernstedt ur spår och rullade våldsamt nedför backen efter starten. Dessbättre gjorde ingen illa sig, och cockpit är byggt just för att klara tuffa smällar. Arvikas Anders Martinsson hade käkat taggtråd efter den usla insatsen i Västerås, och nu for han iväg som en avlöning i A-finalen. Allt med kvalettan Lars Åke Wallin missade starten helt och kom iväg sist. Någonstans mitt i fältet låg Johan Eklund.

– Karten har stannat flera gånger den här helgen med elfel, så det är en dålig helg, sa Johan innan start.

Men helt plötsligt var det liv i den blågula karten och Johan körde in som trea i finalen. Före sig hade han Hans-Erik Sjöberg och så blivande mästaren Anders Martinsson. Anders ledde när han gav sig ut i jokerspåret, och kom ut strax bakom Hans-Erik. Men när sedan han styrde ut åt vänster och in i alternativet återtog Anders täten och greja sin tredje cupseger.

– Idag gick det riktigt bra! Fint att få avsluta med seger när jag lyckades börja säsongen med två sådana, säger Anders.

Tack vare tredjeplatsen tog Johan Eklund hand om silverpengen i cupen, och petade därmed ner sin klubbkompis Lars Åke ”Kudden” Wallin till bronsplats. Kudden tog målflagg som fyra efter att ha kommit iväg som sjunde man från startplattan.

50+ (cup) från tävlingen
1 Anders Martinsson, MK Team Westom
2 Hans-Erik Sjöberg, SMK Eda
3 Johan Eklund, Västerås MS

Preliminärt cup-resultat 50+
1 Anders Martinsson, MK Team Westom
2 Johan Eklund, Västerås MS
3 Lars Åke Wallin, Västerås MS

Mini. Femton unga förare visade upp sig, varav fyra flickor. Stina Ydrefalk, från Laxå MK, kör något så unikt som en crosskart med elmotor. I så unga år som 6 år eller något lite mer handlar det om uppvisning och alla får pris som vinnare. Inte för att någon prutar för det, utan det händer att det går på två hjul i kurvorna. Både Stina, William Näätänen och Herman Holth redde ut sådana situationer och belönades med applåder från den talrika publiken.

Mästare i Crosskart 2022 blev från vänster Sebastian Ainerfors (Klass 3), Eivind Walfridsson Dahl (Klass 2), Algot Hammarqvist (Xtreme), Noel Eliasson (650 cc) samt Anders Martinsson (50+). Längst fram Alfred Eriksson, cupmästare i Klass 1. Saknas gör Emil Naessén (Xtreme Junior) Foto: Annemo Friberg