Crosskart

Första segern i Crosskart Xtreme till Hammarqvist

Några befäste sin ledning, andra klättrade i tabellerna när tredje SM-deltävlingen i Crosskart genomfördes i Östmark. Totalt var det 133 förare till start. Huvudklassen vann Algot Hammarqvist, Åtvidaberg.

Via helgens seger i huvudklassen Xtreme gick Algot Hammarqvist, Åtvidaberg, upp i delad SM-ledning. Foto: Anders Ekström

Algot Hammarqvist håller hettan uppe i Xtreme. Efter helgens seger har han tättat till i kampen om guldet i huvudklassen. Inför start toppade Sebastian Enholm SM-tabellen. Nu blev Sebbe tvåa och det gör att Algot gick ikapp, båda har 92 poäng. De har varit på pallen i samtliga deltävlingar så här långt, med varsin seger, varsin andraplats och varsin tredje!

– Jag hade lite mer fart än de andra och chansade på att ta alternativspåret tidigt. Var rädd att komma ut i trafik, men det gjorde jag inte utan det gick bra, säger Algot.

Marcus Agerheim, Sebbe och Algot var de enda med två kvalsegrar och en andraplats. Marcus vann sina sista två och fick då välja startspår först till finalen. Han tog det längst till höger för att kunna komma först till första kurvan (vilket han också gjorde). Sebbe valde startspåret längst till vänster och kvar i första led fanns då bara mittenluckan för Algot.

– Förra året blev jag klämd i starten, så trots att det gäller att vara med ordentligt tog jag det lite lugnt, fortsätter Algot.Ett vinnande koncept för den snart 18-årige Åtvidabergaren. Trea slutade Marcus Agerheim och fyra blev blev Marcus Hellman, femma Erik Eriksson (runner up från B) och sexa Martin Stigh. Elias Nilsson slutade sjua, Martin Hagen åtta och Jimmy Bergander nia.

JRM Xtreme Junior. Rasmus Persson högg det längsta strået och vann före Loke Pettersson. För Rasmus del var det andra raka triumfen! Synd han inte var med på premiären. Att Loke knep andraplatsen före Emil Naessén innebär 32 nya poäng till Loke och 30 till Emil. Det gör att det bara skiljer tre poäng dem emellan inför nästa deltävling i Västerås. Med fördel då för Emil. Fyra Oliwer Lidman och femma hemmaåkaren Gustav Atteblad. Övriga i A-final var Charlie Rosmalm Sebom, Anton Söderholm, Pontus Oskarsson och Carl Svedlund.

SM 650 cc. En enda förare tog sig genom kvalet med idel segrar: hemmaåkaren Erik Andersson. Lika fin körning visade han upp i A-finalen och första segern för året var solklar. Förut har Erik två tredjeplatser i bagaget.

– Kul, för banan kan jag! Har nog kört de flesta fordon på den, säger Erik som bor i Ganterud, cirka en mil från Östmark.

Han tog starten och ledde fram till näst sista varvet, då han tog alternativspåret. Noel Eliasson övertog ledningen, men han skulle göra den lilla extra rundan varvet efter och då kom Erik som ett jehu.

– Jag är yngst i klassen och det är mitt första år i 650 så jag är supernöjd, säger 16-åringen.

Erik avancerade upp till silverplats i tabellen, fyra poäng bakom Noel. Trea är nu Fredrik Eriksson, som körde in som trea i Östmark. Övriga i A-final var: Eric Bönström, Erik Stigsson, Christian Eklund, William Franzén, Johan Fransson och Mattias Franzén.

Efter två raka tredjeplatser kom den stora triumfen för Erik Andersson hemma i Östmark. Seger i samtliga kvalheat och på det vinst i A-finalen 650cc. Foto: Moa Andersson

SM Klass 3. Förhoppningarna om en handfull norrmän till start grusades. Endast två dök upp och vinnare i 250 cc blev Jon Arne Aass Weberg före Sebastian Ainerfors. Svensken hade å sin sida mycket folk i sin depå innan det hela avgjordes. Karten gick illa och det var först sedan kusinen Johan Eklund konstaterat att det behövdes en ny, ren tank, som det blev åka av. Trea den andra norrmannen, Troy Petersen.

JSM Klass 2. Av nio man till A-final körde fem på norsk licens. Men den som tog sig genom kvalet med full pott efter tre segrar där var fjolårets suverän i 85cc, Vilgot Wetter. Nu har han taggat upp till 125cc och efter avslutat race var första pallplatsen i hamn, som tvåa mellan norrmännen Patrick Ruud och Simen Rønning Billingsø. Precis utanför pallen de svenska förarna Hannes Jonsson, Eivind Walfridsson Dahl och Erik Nilsson. A-finalen avslutades sedan med tre norrmän.
Maximus Joge, inför start på silverplats i JSM, hade en tung helg. Som bäst trea i ett kvalheat och det blev bara C-final. Den vann han visserligen men i B slutade han fyra. Ny JSM-tvåa efter Eivind Walfridsson Dahl är Hannes Jonsson, precis snäppet före Patrick Ruud.

Klass 1. Unge Alfred Eriksson strålade ikapp med pappa Marcus efter säsongens andra seger. Innan start låg Alfred och Hampus Hagström på exakt lika många cup-poäng och efter de tre kvalen var de två de enda med full pott så långt. Först att lämna startplattan i A-finalen var Hampus, men det visade sig raskt att konkurrenterna hade mera ork i maskin.

– Karten började mota och gick sämre och sämre. Jag tog alternativet direkt men kom ut i trafik och då tappade jag allt, suckar Hampus.

Han lyckades ändå hålla Olle Strömberg bakom sig och ta målflagg som trea efter Alfred och norrmannen Håkon Jakobsen Lund. Femma Jørgen Sørlie och sexa B-vinnaren Liam Eriksson. Till final tog sig också Oliver Fredriksen, Wiktor Wallin och Ole Kristian Spilling. B-finalen blev en hård sådan. Redan på startrakan krokade Eddie Jonsson Persson och Emil H Larsson ihop och blev stående. När sedan Alvin Brøderyd och Oscar Fransson trängde sig in i alternativet samtidigt var det slutakt för Oscar. Även Oliwer Lundmark och Liam Hägg tvingades bryta den finalen.

Mini. Tolv Miniförare och samtliga genomförde sina fyra uppvisningsheat med bravur. Flest deltagare hade Karlstad MC Bil: Pontus Karlsson, Herman Holth och Viktor Falck.

50+. Dubbelt Västerås MS blev det när Lars Åke Wallin vann för andra året i rad i Östmark, och det före klubbkompisen Johan Eklund. Trea Hans-Erik Sjöberg och först på fjärdeplats cupledaren Anders Martinsson. Det betyder att Lars Åke knappade in i kampen om den totala segern. Förut skilde det 14 poäng, nu bara sju. Även Johan Eklund avancerade, upp från delad fjärdeplats till att ensam trona på bronsplats inför fortsättningen. Och den sker på Lars Åkes och Johans hemmabanan – Västerås Motorstadion den 3-4 september.

Överst på pallen i 50+ blev det dubbelt Västerås MS, med Lars Åke Wallin som segrare och tvåa Johan Eklund. Tredjeplatsen i Östmark tog värmlänningen Hans-Erik Sjöberg hand om. Foto: Privat