Racing

Adestam tog historisk elektrisk seger

Elias Adestam skrev ett stycke svensk och internationell motorsporthistoria när han tog hem segern i världens första elektrifierade racinglopp för juniorer vid en spektakulär premiär för nya NXT Gen Cup i Falkenberg.

Foto: Mattias Persson / Motorsport Publication.

Adestam visade direkt sina intentioner när det innovativa racingmästerskapet, som redan dragit världens ögon till sig med totalt 18 förare från sex olika länder på startlinjen, drog igång med stor framgång i helgen.

Den 17-årige Nacka-sonen slog till med pole position i lördagens tidskval, och förvaltade sedan sitt utgångsläge på bästa tänkbara sätt i premiärsäsongens allra första race.

Vägen mot segern bjöd på en stenhård kamp i täten som involverade sex förare, där Adestam alltså till slut avgick med den historiska triumfen i den helt elektriska bilen LRT NXT1.

– Det känns helt otroligt att få vinna historiens första race för elektrifierad juniorracing, säger Elias Adestam. Dessutom från pole position – det här betyder så mycket för mig! Jag hade en plan för hur jag skulle disponera loppet, och den höll fullt ut. Det här är min största seger så här långt.

I det avslutande Race 2, där de åtta främsta från Race 1 startar i omvänd ordning, började Adestam snabbt att avancera från sin initiala åttondeplats. Kontakt med en annan förare en bit in i racet medförde dock ett tidstillägg på 20 sekunder och en resulterande 15:e plats.

Bestraffningen var också skillnaden mellan ledning i mästerskapet och den femteplats där Adestam nu istället huserar efter premiären.

– Det var tyvärr en miss av mig i det andra racet och jag delar domarnas beslut, avslutar Elias Adestam. Det var synd, och det kostade mästerskapsledningen, men det är som det är och jag har ingen annan att skylla på. Farten är definitivt där och nu vet jag att jag kan vara med och slåss om det här mästerskapet. Allt som allt har det varit en fantastisk helg och jag vill verkligen gratulera hela NXT Gen Cup till en riktig succépremiär.

Foto: Mattias Persson / Motorsport Publication.