Offroad

Imponerande dubbelseger i Extreme E

Det blev en fantastisk helg för Johan Kristoffersson i Extreme E. Tillsammans med teamkompisen Mikaela Åhlin-Kottulinsky tog han en dubbelseger på Sardinien.

– Totalt sett superbra! Många poäng i mästerskapet, summerar Kristoffersson.

Foto: Andrew Ferraro/Extreme E

Efter den ganska tröga säsongsinledningen för Rosberg X Racing fanns det stora förhoppningar inför helgen. Sardinien har tidigare varit en lyckad arena för Kristoffersson i terrängmästerskapet med elbilar. Och förväntningarna infriades – med råge!

– Riktigt bra! Vi har fattat många rätta beslut och teamet har hållit bilen i perfekt skick. Det är tuffa förhållanden och krävs mycket arbete för att inte råka ut för problem.

Kristoffersson/Åhlin-Kottulinsky gjorde en mycket stabil kvalificering i lördagens race och tog sig till final utan problem. Väl där blev det desto krångligare. Startmannen Johan blev uttryckt in i nålsögat efter starten och hamnade ute i buskarna.

– Då trodde jag det var kört. Det slog i så hårt under så jag var på väg att knäppa upp bältet och kliva ur.

Men den stryktåliga bilen visade sig vara mer än körduglig, även om det såg hopplöst ut på en femte plats och närmare åtta sekunder från täten. Kristoffersson tog dock upp jakten och plockade placeringar. Efter att ha passerat Mattias Ekström precis inför växlingszonen låg RXR trea.

– Det var bara att försöka komma så nära som möjligt och få ner sekunderna. Till sist lyckades jag passera Mattias och det är ju alltid trevligt.

Åhlin-Kottulinsky ville inte vara sämre och satte in en perfekt stöt på Catie Munnings för andraplatsen. RXR var tvåa över mållinjen, men eftersom Chip Ganassi Racing fick en bestraffning gick segern till den svenska duon. Ett konststycke värdigt utbrytarkungen Houdini.

Söndagen blev en uppvisning i samma stil. RXR tog hem båda kvalificeringsheaten efter klockrena starter av Kristoffersson respektive Åhlin-Kottulinsky.

I finalen var det Johan som satt vid startlinjen och såg ut att halka efter vid grönljuset.

– Det var inget bra grepp där jag stod, så jag tappade. Istället för att hänga kvar där ute och hamna på samma ställe som dagen före så släppte jag av och hittade en möjlighet på andra sidan.

På ett mästerligt sätt manövrerade sig värmlänningen upp i täten och gav Mikaela ledningen inför den avslutande sträckan. Laia Sanz såg ut att kunna sätta press, men Åhlin-Kottulinsky behöll kylan och tog bilen i mål till en andra raka seger.

– Säkert kört av Mikaela. Vårt samarbete fungerar allt bättre. Kommunikationen är trots allt lite lättare när man pratar samma språk.

Säsongens två första segrar, men RXR har faktiskt varit i final i samtliga sex tävlingar hittills, en bedrift i sig i ett mycket krävande mästerskap. I sammandraget klev man nu förbi tidigare ledande Veloce Racing och är ny tvåa, endast fyra poäng efter Acciona Sainz.

Foto: Andrew Ferraro/Extreme E
Foto: Andrew Ferraro/Extreme E