Offroad

Stark insats slutade i antiklimax

Det blev ett antiklimax för Johan Kristoffersson och hans Rosberg X Racing i den fjärde deltävlingen av Extreme E. Trots en imponerande insats under helgen blev det ingen finalstart för RXR.

Foto: Extreme E

– När vi skulle rulla ut till finalen startade inte bilen, konstaterar Kristoffersson.

Kristoffersson och Mikaela Åhlin-Kottulinsky började annars helgen i Antofagasta, Chile, på ett bra sätt och var snabbast i Q1, där bilarna körde en och en. I Q2 var det fem bilar på startlinjen och Johan Kristoffersson fick en strulig inledning där han inte kom iväg som förväntat.

– Det var inte den bästa av starter, men det löste sig. Jag gjorde en omkörning och sedan försvann en bil innan Mikaela kunde ta bilen i mål trots lite tekniska problem.

Med en andraplats i racet säkrade RXR förstaplatsen totalt i kvalet och byggde upp för en bra helg, där mästerskapstiteln fanns inom räckhåll.

– Etta i kvalet. Mycket nöjda med insatsen, kommenterar Johan.

I söndagsmorgonens semifinal satt Mikaela Åhlin-Kottulinsky i förarsätet i starten. Hon kom ut som tvåa efter Laia Sanz och eftersom Catie Munnings fick problem med sikten så handlade det mesta om att ta bilen runt banan utan problem. Kristoffersson lyckades sedan passera Carlos Sainz i samband med förarbytet och kom ut som etta. Därifrån kunde han enkelt kontrollera racet fram till seger i semifinalen och säkrad finalplats.

– Vi hade riktigt bra fart under helgen, menar Johan.

Det såg ut som att Rosberg X Racing i allra högsta grad hade en god chans att säkra mästerskapstiteln, men så skulle det inte bli. När Johan satte sig vid ratten för att rulla ut som teamets försteförare i finalen startade inte bilen.

– Ingenting vi som team kan göra något åt, konstaterar Kristoffersson som fick agera åskådare när allt skulle avgöras.

Racet vanns istället av X44 före Chip Ganassi och Acciona Sainz, de tre team som närmast jagar Rosberg X Racing i totalställningen.

RXR leder fortfarande mästerskapet med god marginal, även om försprånget krympte under helgen. Med 83 poäng är man 17 före X44, 22 före Chip Ganassi och har 26 poäng ner till Acciona Sainz på fjärde plats inför sista deltävlingen som körs sista helgen i november.

– Vi får en ny chans att avgöra i Uruguay, konstaterar Johan Kristoffersson avslutningsvis.

Foto: Extreme E