Rally

Reiersen debuterar i rally-VM, kör Rally Sweden

För tre veckor sedan SM-debuterade rallytalangen Isak Reiersen. Nu är det klart att 18-åringen kommer till start i VM tillsammans med tidigare JVM-vinnaren Johan Johansson.

– Att köra Svenska Rallyt är någonting jag drömt om sedan jag var liten, säger Reiersen.

Foto: Andreas Amberg

I november fyllde Isak Reiersen, Torsby, 18 år – nu debuterar han i rally-VM, inte ens tre månader efter att körkortet togs. Rally Sweden, som för första gången körs i Umeå, går av stapeln 24-27 februari. Tillsammans med svenska teamet JC Raceteknik och kartläsare Johan Johansson, Söderköping, kommer Reiersen till start i Rally4-klassen. Duon gjorde sin första tävling tillsammans i Boden under Reiersens SM-debut, och medan värmlänningen debuterar i VM är det Johanssons fjärde Rally Sweden. Som uppvärmning planerar även duon att köra två tävlingar innan VM i Umeå.

Isak Reiersen har ett gediget motorsport-CV. Senast är guld i RallyX Nordic-klassen Crosscar 2021, samt två brons i mästerskapet och även flera SM-guld inom crosskart. 2020-2021 tävlade Reiersen i ungdomsrally och vann där sju av åtta tävlingar. Under SM-premiären i Boden, som var Reiersens första riktiga rallytävling slutade han på en hedervärd andraplats. Samtidigt är Johan Johansson en mycket rutinerad kartläsare, som bland annat har ett JVM-guld och ett JVM-brons på meritlistan.

– Att köra sin första VM-tävling i rally som 18-åring, och som sin fjärde riktiga rallytävling, är helt otroligt, säger Isak. Planen är alltid att jobba långsiktigt och det här är en viktig pusselbit inför framtiden, där vi siktar på EM och tillslut VM. Vi kommer till Umeå med målet att samla så mycket erfarenhet som möjligt. Att köra VM blir riktigt tufft. Dels är det längre och mer krävande sträckor, plus fler dagar än jag är van vid. Det kommer bli en utmaning, men också en ypperlig möjlighet att utveckla noter, körningen och allt därtill ännu mer. Förhoppningen är att få bra lärdomar att ta med sig till årets SM-säsong. Som alltid vill jag tacka alla som gör det här möjligt och som tror på mig. Joel och JC Raceteknik, mina samarbetspartners och alla personer som stöttar på olika sätt. Förhoppningsvis kan det här ses som ett kvitto på våra visioner inom motorsporten, när vi bockar av ännu ett delmål.