Racing

Kristoffersson i mästarmöte

Race of Champions avgörs i år för första gången på snö och is i Piteå. Johan Kristoffersson gör sin tredje start i den stjärnfyllda tävlingen.

– Kul med tävling igen och att överhuvudtaget få vara med i det här sammanhanget, säger den fyrfaldige rallycrossvärldsmästaren.

Foto: KMS

Race of Champions föddes samma år som Kristoffersson, 1988, men har tidigare mestadels körts på grus och asfalt. Nu har tävlingen flyttat upp till norra Sverige och startlistan lyser ikapp med det norrländska norrskenet. Där finns till exempel formel 1-världsmästarna Sebastian Vettel och Mika Häkkinen, rallyvärldsmästarna Sebastién Loeb och Didier Auriol, rallycrossvärldsmästarna Mattias Ekström och Timmy Hansen, far och son Petter och Oliver Solberg samt flerfaldige Nascar-vinnaren Jimmie Johnson, för att nämna några i stjärnparaden.

Där märks också meste deltagaren i tävlingen, danske Tom Kristensen. Honom tävlade Johan Kristoffersson tillsammans med senast det begav sig. Då vann det nordiska paret nationstävlingen i Mexiko 2019. I år blir det ett nytt försök för de regerande mästarna i lördagens partävling.

– Tom är himla duktig. Han har hur många års erfarenhet som helst, men då har ju inte tävlingen gått på is.

I första omgången ställs Team Nordic mot Team France med rutinerade rallyrävarna Loeb och Auriol. Kristoffersson och Loeb har stött på varandra ett antal gånger de senaste åren, i rallycross och i Extreme E, där svensken för någon månad sedan var med och säkrade den första titeln någonsin. Nu ställs de alltså mot varandra igen.

– Jag hoppas han tycker det är jobbigare än jag gör, säger Johan med ett skratt.

En ny teamseger finns förstås i sikte, men kanske är det den individuella titeln som lockar allra mest för Kristoffersson den här gången, en triumf som saknas i prissamlingen. I debuten i Riyadh 2018 tog sig Johan till semifinal. För att ta sig hela vägen den här gången behöver han i söndagens tävling besegra rallycrossantagonisten Timmy Hansen i första omgången, en nog så svår uppgift.

– Alla förare är bra i den här tävlingen. Ska man kunna vinna måste man vara beredd att slå alla.

Racen kommer att fördelas på fem olika fordonstyper: RX Supercar Lites, RX2e, Porsche 718 Cayman, Polaris Pro XP samt elbilen FC1-X.

– Den är ju helt ny så det ska bli spännande att testa, säger Volkswagen Dealerteam BAUHAUS-föraren, som efter en lugnare period över jul och nyår går in i en intensiv period.

– Startskottet går för 2022 nu!

Och premiären blir alltså lite mer av det avslappnade slaget, även om hornen förstås kommer att växa ut när startsignalen går ute på Bottenviken.

– Självklart är det så, men det brukar vara en avspänd stämning på Race of Champions, ungefär som att köra gokart med polarna, avslutar Kristoffersson.

Foto: KMS