Racing

Utslagsgivande tävlingar i Aquila Formula 1000

Aquila Formula 1000, Nordens främsta instegsserie i formelbilsracing, körde dubbeltävling på Mittsverigebanan utanför Sundsvall i helgen. I utmanande förhållanden blev det en spännande helg som satte avtryck i mästerskapet.

Foto: Benjamin Rosewall, BRPhotography

I Seniorklassen blev det ledarskifte i mästerskapstabellen efter de sex race som kördes under dubbelhelgen i norr. Regerande mästaren Kevin Suenson från Danmark återtog ledningen från Elias Adestam.

– Det var en helg med höga toppar och djupa dalar med tre segrar och fyra pallplatser, men två race som jag inte kunde fullfölja. Jag hade en incident med Kevin på lördagen som var klumpig från min sida, men annars har insatsen var bra. Banan var rolig, men slet hårt på bilarna. Vilket jag fick erfara på söndagen när min fjädring kollapsade, säger Elias Adestam, som är tvåa i tabellen med sex poäng upp till ledande Kevin.

Suenson vann bara ett av racen under helgen, medan Adestam vann totalt tre stycken. Men Kevin lyckades plocka viktiga poäng och leder nu mästerskapet med tre race kvar att köra.

– Jag tycker det var en utmärkt helg för mig på Mittsverigebanan. Vi hade lite småproblem med växellådan, som teamet fixade snabbt. Att vi lyckades avsluta denna helg som ledare i tabellen gör att vi har ett bra utgångsläge inför Gelleråsen om tre veckor, säger Kevin Suenson.

Joel Granfors var tillbaka i Aquila för att hålla igång under sommaruppehållet i USF Pro 2000, och tog tre pallplatser och en seger under helgen.

Joel Granfors. Foto: Benjamin Rosewall, BRPhotography

Dante Johansson från Katrineholm kom till helgen som ledare i Juniormästerskapet. Dantes mål var att befästa ledningen i tabellen, och det gjorde han med besked. Dante var bästa junior i samtliga race, och vann även ett av racen totalt. Det innebär att Johansson nu leder med 98 poäng före Viktor Karlsson.

– Det var en bra helg med riktigt bra resultat. Jag uppnådde mitt mål som var att utöka ledningen i mästerskapet, säger Dante Johansson.

I juniorklassen presterade många förare bra insatser på Mittsverigebanan. Viktor Karlsson hade sin bästa helg sedan starten i Aquila, och lyckades via fem junior-pallplatser klättra från plats sex upp till en andraplats i Juniormästerskapet.

– Skönt att äntligen vara med i toppstriden, jag haft svårt att resultatmässigt sy ihop en hel tävlingshelg under första halvan av säsongen. Nu stämde allt och skönt att få bekräftelse på att farten finns oavsett om underlaget är torrt eller vått. Jag klättrade till en total andraplats i juniorklassen, långt till förstaplatsen men vem vet, allt kan hända i racing, säger Viktor Karlsson.

Den unga talangen Rodrigo Seabra från Portugal hade även han sin bästa helg för säsongen med tre pallplatser bland juniorerna under söndagen. Det gjorde att Seabra klättrade till en andraplats i rookiemästerskapet, och ligger nu sexa bland juniorerna.

Alexia Danielsson hade också en av sina absolut starkaste helger i Aquila Formula 1000. På lördagen var hon snabbast i kvalet, och tog sin fösta pole position, vilket i denna konkurrens är en i det närmaste otrolig bedrift. Hon tog även en total pallplats i race tre på lördagen som trea.

– Jag fattar inte hur det gick till. Det är helt sjukt, säger Alexia Danielsson efter sin pole position.

– Otroligt kul att få gästa en ny bana för oss i Aquila. Tack vare intensiv träning på torsdag och fredag så är det många som verkligen börjar få ordning på sin körning. Utöver de helt uppenbara så kunde jag konstatera att Oscar Mellstig, Fredrik Lindholm och Kalle Svensson började ta för sig rejält i helgen, vilket jag väntat på, säger Michael Karpers, promotor för Aquila Formula 1000 och fortsätter:

– Även talangen Christian Lovén hade en av sina bättre helger och senioren Johan Varland trivdes mycket bra i regnet på söndagen. Pete Norbäck och Jonathan Öhlander tog också rejäla kliv framåt tack vare den myckna körningen. Kul!

Alexia Danielsson. Foto: Benjamin Rosewall, BRPhotography