Racing

Aquila Formula 1000 inleder säsongen på Mantorp

Aquila Formula 1000, Nordens främsta instegsserie i formelbilsracing, öppnar säsongen 2024 kommande helg (4-5 maj) med årspremiären under Vårracet på Mantorp Park.

Idén bakom Aquila Formula 1000 är att det skall vara ett konkurrenskraftigt steg upp från karting, vidare in i bilracing. Klassen, där man kan tävla från 13-års ålder, är därför ofta första kontakten med riktig racing för unga talanger. I säsongspremiären kommer hela 17 bilar till start.

En av nyheterna inför årets säsong är att Juniormästerskapet tilldelats RM-status av Svenska Bilsportförbundets Racingutskott. 14 av bilarna i premiären kör i just Juniormästerskapet.

Foto: Bengt-Åce Gustafsson

Fjolårets Juniormästare Dante Johansson har efter mästerskapstiteln tagit klivet vidare till rally. 2023-års silvermedaljör Viktor Karlsson axlar därmed ett visst favoritskap inför säsongspremiären. Likaså gör Christian Lovén, Alexia Danielsson, Oscar Mellstig, Richard Olsson med flera, som utmanade i klassen förra året.

Nya in i Juniormästerskapet till säsongen är Alex Gustafsson och Louise Larsson, som förra året tävlade i helelektriska NXT Gen Cup men i år valt att satsa på Aquila Formula 1000.

– Känslan inför helgen är jättebra. Det ska bli spännande att få prova på något nytt, och att kunna få göra det på Mantorp Park ska bli kul. Testerna har gått bättre än förväntat, så jag ska såklart sikta så högt jag kan i helgen, säger Alex Gustafsson.

– Det känns jättekul att göra ett premiärår i Aquila Formula 1000. Det ska bli väldigt spännande att köra den här bilen i år, då de blir fösta gången för mig i en bakhjulsdriven bil. Det ska även bli en omställning att sitta i en singelsittsig bil, då det också blir första gången, säger Louise Larsson, som även körde ett race i Aquila under 2023.

Fler nya spännande namn in i Juniormästerskapet är Embla Larsson som kommer från karting, William Isaksson, Leonél Skaar och franske junioren Mathéo Bordes som alla gör premiär under helgen.

I Seniormästerskapet går danske Kevin Suenson in som regerande mästare efter en hård titelfight förra året med Elias Adestam. Elias som förra året även vann NXT Gen Cup och i år kör Porsche Carrera Cup. Suenson kommer i år utmanas av bland annat Johan Varland och Andreas Skatteboe, som tar klivet upp från Juniormästerskapet.

Den första av totalt åtta racehelger i Aquila Formula 1000 avgörs på Mantorp Park i helgen. På lördag körs test, kval och race ett. Med ytterligare två race på söndagen.

– Äntligen premiär, och vilket intressant år detta kommer att bli. Erfarna Aquila-piloter blandas med väldigt skickliga förare från andra serier, och som krydda ett stort antal nykomlingar som i princip är oskrivna blad inom bilracing, säger Michael Karpers, promotor för Aquila Formula 1000.

– Jag håller med om vilka som får dela på favoritskapet, men det finns ett antal som har gått väldigt bra på träningarna och som definitivt kommer blanda sig i. Så det kan hända mycket! Detta kommer bli otroligt spännande att följa!