Racing

Härligt försommarväder i Falkenberg vid Sportvagnspremiären

Sportvagnsmästerskapet körde årets första tävling tillsammans med SSK-Serien på Falkenbergs snabba motorbana. Drygt hundra bilar totalt fanns på plats. Det var glädjande att se så många nya ungdomar, men tyvärr var det lite tunt i de mera etablerade klasserna. Roadsport C by Nankang var som vanligt den största klassen, trots att det ”bara” kom femton bilar.

Det blev dubbelseger för David Malmberg i helgens största klass; Roadsport C by Nankang. Foto: Racefoto.se

David Malmberg tog pole och han fick en ganska lugn resa mot årets första seger. Bakom Malmberg var det kamp om platserna mellan Torkel Kristensson, Ander Stomberg, Ulf Andersson, Thomas Ohlsson, Petter Sångberg och Daniel Nyman. Nyman snurrade tyvärr i chikanen och Kristensson tog andraplatsen i racet före Stomberg.

Regerande mästaren Sångberg tog ledningen i det andra racet, men Malmberg kämpade sig förbi och tog en ny seger före Sångberg och Kristensson.

Två RS-bilar ställde upp mot fyra Clubmanbilar. Erland Berggren (RS) tog ledningen före Svein Langholm (RS), men Langholm övertog ledningen tills växellådan började krångla och han tappade ett varv till Berggren som således vann RS. Magnus Andersson vann Clubman, trots en väldigt låg nos som låg och släpade i asfalten hela racet igenom. Robin Wachmann kom tvåa och Olle Olsson trea. Det blev samma scenario i andra racet där Langholm var bra med i början, men tappade mot slutet. Det blev samma prispall igen i båda klasserna.

I Verktygsboden Modsport III tog Kent Heijel ledningen från start. Jonas Gräf försökte hänga på, men han fick nöja sig med andraplatsen. Anders Ekdahl kom trea. Max Lindblom var ensam förare i Roadsport B och tog två tröstsegrar. Torbjörn Isaksson var ensam i Roadsport A, men han körde sönder en drivknut redan på kvalet och sedan körde han inget mer… I andra racet tog Heijel ledningen igen, men nu var Gräf mera på hugget. Han övertog ledningen, men tvingades tyvärr bryta loppet sedan servostyrningen slutat fungera… Faran var dock inte över för Heijel som i stället blev omkörd av Ekdahl alldeles på slutet. Ekdahl tog sin första seger någonsin! Heijel kom tvåa och Gustav Larsson blev trea.

Samuel Johansson visade sin klass på hemmaplan när han vann Verktygsboden Modsport 1 utan problem före Jan Brunstedt och Lars Macklin som råkade ut för en liten sammanstötning precis när han gick över mållinjen. Björn Axelsson vann Verktygsboden Modsport II före Peter Eriksson och Andreas Ekvall. Johansson tog en ny seger i andra racet före Brunstedt och Macklin. Axelsson vann Modsport II före Ekvall och Melwin Nilsson.

Falkenbergs MotorKlubb och Falkenbergs BrottarKlubb gjorde en gemensam sak i att erbjuda hjälp och aktiviteter för flyktingar från kriget i Ukraina. Under helgen fick en grupp personer från Ukraina en heldagsupplevelse på racerbanan. De blev bjudna på lunch och de fick provsitta några tävlingsbilar. Det var något helt nytt för dem då ingen av dem hade besökt en racerbana förut. Det var en välkommen och uppskattad aktivitet för dessa människor.

– Vi från Falkenbergs MK kände att det var självklart att erbjuda denna aktivitet när frågan kom upp. Vi sysslar inte bara med motorsport, vi måste tänka på våra medmänniskor också, sa FMK´s ordförande Ronny Andersson. FMK skänkte dessutom 25 000 kr via TV4´s insamling för Ukraina.