Rally

Sainz tog historisk seger i Dakarrallyt

Spanjorerna Carlos Sainz/Lucas Cruz säkrade sin fjärde och Audis första seger i Dakarrallyt efter cirka 790 mil med ett försprång på en timme och 20 min. För första gången vann en eldriven lågemissionssprototyp med eldrift, högvoltsbatteri och energiomvandlare världens tuffaste ökenrally.

Audi RS Q e-tron #204 (Team Audi Sport), Carlos Sainz/Lucas Cruz

Under Dakarrallyt tävlade Audi mot Toyota och Ford samt de erfarna motståndarna från Prodrive, som visade sig vara tuffa utmanare. Carlos Sainz/Lucas Cruz säkrade sitt stora försprång efter att ha legat i täten utan avbrott sedan sjätte etappen. För de två spanjorerna som vunnit 2010, 2018 och 2020 är det första gången som de vinner med Audi. Men den tvåfaldige rallyvärldsmästaren Sainz och hans erfarna kartläsare Cruz kunde inte vara säkra förrän strax före slutet. Sébastien Loeb/Fabian Lurquin från Team BRX var starka och fortsatte stänga gapet ända tills fram till att deras bil fick skador på näst sista dagen.

– Det var en överväldigande lagprestation, säger Rolf Michl, chef för Audi Motorsport. Alla arbetade tillsammans för att göra detta historiska resultat möjligt för Audi. Stort tack till detta underbara team. Idag har vi skrivit ett nytt kapitel för Audi, men även i Dakarrallyts historia.

Fr.v. Mattias Ekström, Carlos Sainz, Carlos Sainz jr.

Dagliga etapper på ofta mer än 40 mil, två maraton-etapper med begränsad eller ingen service varav 460 mil på tid och totalt 788,3 mil präglade 2024 års Dakarrally. Skarpa sten- och grusvägar, men också enorma sanddyner i Empty Quarter på den arabiska halvön och ofta svår navigering krävde allt från teamen. Carlos Sainz, som vid 61 års ålder ser tillbaka på en rallykarriär som sträcker sig över cirka fyra decennier, ledde tillsammans med Lucas Cruz under totalt åtta dagar av de totalt tolv etapperna.

Även de två andra Audi-teamen gjorde tidigt en stark insats. Mattias Ekström/Emil Bergkvist vann prologen i början och avancerade till en andra plats efter Sainz/Cruz efter sex etapper. En defekt på bakaxeln på den sjunde sträckan kostade dem dock alla chanser. Stéphane Peterhansel, rekordinnehavare med 14 Dakar-segrar, låg på en sjätte plats strax före halvvägs, efter att ha tagit sin 50:e etappseger i bilen och hans 83:e totalt. Ett fel i hydraulsystemet förpassade dock honom och hans franske landsman Edouard Boulanger till plats 22 under den sjätte etappen.

Audi RS Q e-tron #204 (Team Audi Sport), Carlos Sainz/Lucas Cruz