Racing

Adestam vann NXT Gen Cup efter finaldrama

Elias Adestam vände och vann i ett finaldrama av Hollywood-rang när Nacka-sonen säkrade den historiska första titeln i NXT Gen Cup – världens första elektrifierade racingmästerskap för juniorer – i avgörandet på Mantorp Park.

Foto: Mattias Persson / Motorsport Publication.

Adestam gick in i helgens finaltävlingar som tvåa i tabellen, 16 poäng bakom ledande Linus Granfors, men lyckades vända på läget och till slut köra hem racingkarriärens första titelseger under stor dramatik.

– Helt, helt otroligt, utbrister Elias Adestam med tårar i ögonen. Det här är min första racingtitel och jag har väntat i många år på den här dagen. Äntligen satt den. Det här är så stort för mig. Jag kan inte beskriva vad det här betyder.

Vägen till guldet, som också gör honom till officiell svensk JSM-mästare i banracing, gick via två ytterst raffinerade finalheat. I det första utkämpade Adestam en stenhård fight om segern med Granfors och Enzo Hallman – en kamp som nådde sin definitiva kulmen när Adestam och Granfors krokade ihop i hög fart på det som tättrion då uppfattade som sista varvet.

Det visade sig senare att tävlingsledningen i själva verket missat att flagga av förarna på rätt varv, och att incidenten därför de facto ägt rum efter målgång. Resultatet fastslogs därmed till den egentliga målgången, då Adestam var i ledning och följaktligen utropades till segrare.

Foto: Mattias Persson / Motorsport Publication.

Reglerna för omvänd startordning innebar att segern i Race 1 renderade en åttondeplats på gridden för Adestam i det direkt avgörande Race 2. Adestam var där piskad att köra upp sig till minst femte plats för att trumfa Granfors i kampen om titeln – och när målflaggan föll kunde han andas ut: P4.

Därmed landar den historiska första NXT Gen Cup-titeln, med tre poängs marginal, i Nacka efter en helg som Adestam sent lär glömma.

– Det sista racet idag var en riktig pärs, fortsätter Elias Adestam. Jag fick punktering på mina framdäck i kollisionen med Linus i Race 1, så jag var tvungen att köra på nya i Race 2, och de fungerade inte alls. Jag fick verkligen vrida ur varenda millisekund av prestanda för att nå fram till topp fem, men det lyckades med minsta marginal – och jag kunde inte vara gladare.

Adestams säsong i NXT Gen Cup har genererat fem segrar och sju pallplatser på 12 körda race – i båda fallen flest av samtliga förare i fältet. Adestam har också tagit två pole positions (tangerat flest) på sin väg mot guldet.

– Det har varit så mycket känslor, så mycket upp och ner hela säsongen, avslutar Elias Adestam. Att stå här som mästare på sista raden är så stort. Jag vill verkligen tacka min familj som alltid har trott på mig. Tack även till Linus (Granfors) för en tuff match. Vi har verkligen sporrat varandra och utvecklats av det. Självklart även ett stort tack till NXT Gen Cup. Det har varit fantastiskt att vara en del av den här historiska premiärsäsongen. Nu ska vi fira!

För sin titelseger i NXT Gen Cup belönas Elias Adestam, förutom äran, med en testkörning i en 550-hästars elektrisk STCC-bil. Dessutom får han anmälningsavgiften till 2024 års STCC-mästerskap, värd runt 500 000 SEK, bekostad.

Foto: Mattias Persson / Motorsport Publication.