Rally

Rally-SM drar vidare till Nyköping och Gästabudstrofén

Efter 32 års uppehåll återfår SMK Nyköpings rallytävling Gästabudstrofén SM-status. Startfältet i årets tredje SM-rally är starkt och signifikativt för ett mästerskap på återtåg med Johan Kristoffersson, VW, och mästerskapsledande Patrik Flodin, Skoda, i topp av det, enligt arrangörsklubbens Hampus Juteryd. Tävlingen avgörs 14-15 juni.

Sist som det begav sig i Nyköping var 1987. Tävlingen var ett vinterrally och totalsegern gick till Torbjörn Edling, Mazda. Svensk rallysport var världstopp – nu är rally på väg tillbaka som nationalsport efter att ha åkt berg-o-dal-bana under ett decennium.

– Det finns ingen i dagens organisationskommitté som var med då, dock har vi många medlemmar som var med även på den tiden, berättar Hampus Juteryd, organisations- och banchef för SM-rallyt.

– Totalt är vi över 300 funktionärer från oss själva och motorklubbar i grannskapet. Banan, ja, den är utmanande. De tolv specialsträckorna är i ett spektrum från smalt och krokigt till brett och snabbt, lite som finska rallyvägar med så kallade länsmansryggar, fortsätter han.

En nyhet är att rallyt inleds med ett pre-event redan på torsdagskvällen där kända förare och lokala kändisar gör upp på gokartbanan. SMK Nyköping har även valt bort att köra publiksträcka nära stadskärnan med anledning av studentfirandet i city.

– Vi har fått byta tävlingsdatum på grund av SM-veckan där SM i rallysprint avgörs. Flytten innebär också att vår tävling kolliderar med Italiens WRC-deltävling på Sardinien med konsekvensen att vi tappat ettan och trean i JWRC, Tom Kristensson och Dennis Rådström, som startande. Däremot har vi Mattias Adielsson som till vardags tävlar i ERC, rally-EM, bland de startande, berättar Hampus Juteryd.

Rallyts högkvarter är förlagt till Sunlight Hotell, Nyköping. Där finns även en större serviceplats. 85 förare är anmälda till tävlingen.

Hampus Juteryd, SMK Nyköping, organisations- och banchef.