CrosskartRallycross

Supercupen lockar rallycrosseliten till Bollnäs

Med svenska eliten på plats blir det rallycross för hela slanten på Eriknäsbo motorstadion kommande veckoslut. Och mitt i hetluften återfinns två hemmaåkare – Viktor Andersson och Mattias Ohlsson – som båda två siktar på seger i klassen Crosskart Extreme.

Viktor Andersson

Årets andra deltävling i nystartade Supercupen i rallycross avgörs i regi av Bollnäs MK. Tre heta kvalomgångar på lördag följs av en fjärde omgång – samt finalpass – dagen därpå.

Crosskart Extreme är den nya poppisklassen inom svensk bilsport. De små bilarna, försedda med 750 cc motorcykelmotorer, är mycket snabba och ljudet är ”det rätta”.

– Klassen har vuxit snabbt i popularitet de senaste säsongerna. Det är tuffa kamper om pallplatserna i varje tävling, berättar Mattias Ohlsson, som har siktet högt ställt på sin hemmabana.

– Jag siktar alltid på seger. Och visst finns det goda förutsättningar att lyckas i den målsättningen, menar Mattias bestämt.

Men konkurrensen är minst sagt stenhård. Hela 36 hugade spekulanter är anmälda, där ingen bjuder på något gratis. Inte minst gäller detta klubbkollegan Viktor Andersson – den regerande svenska mästaren.

– Om det är någon jag vill ha efter mig i resultatlistan så är det Mattias. Vi är visserligen bästa kompisar men också båda vinnarskallar, förklarar Viktor.

Det var också Viktor som lyckades bäst av de båda när Supercupen hade premiär på Westombanan i Arvika för en månad sedan. Växbokillen knep då en fjärdeplats i A-finalen, efter Aleksander Wiik från Norge, Nils Andersson, Arvika, samt ännu en norrman, Jan Emil Wilsberg.

– Blev inblandad i en startsmäll i finalen och hamnade på efterkälken. Men jag hade snabbaste varvtider av alla efter det. Nu kör jag för seger, fortsätter Viktor.

Men det finns faktiskt flera hemmahopp. Till exempel SMK Söderhamns Joel Olsson, som till i år tagit klivet över från folkrace – där han under en längre tid tillhört de snabbaste i landet. Simon Englund, Bollnäs MK, är ett annat intressant namn, liksom blott 15-årige värmlänningen Isak Reiersen, segrare i den nordiska seriens deltävling i Danmark den gångna helgen.

Eller varför inte Jonny Andersson? pappa till Viktor Andersson.

– Farsan vet man aldrig vart man har. Han kan mycket väl blanda sig i tätstriden, skrattar Viktor.

Supernationella 2400-klassen mönstrar 26 deltagare och är om möjligt ett lika stort geting-bo som Crosskart Extreme. Till knapp favorit får 2018 års svenska mästare Rasmus Olsson, Karlskrona, räknas i sin snabba BMW. Räkna heller inte bort västmanlänningen Niclas Härdevik-Norström (guldmedaljör 2017) eller Finnskogas Per Berglund.

Rasmus Olsson

I breddklassen 2150 cc är Porscheföraren Björn ”Putte” Alvarsson, Vadstena, alltid snabb. På agendan står även tre ytterligare klasser – Supernationella, Junior 2150 samt Historiska. I den sistnämnda håller publiken tummarna för legenden Göran ”Zamora” Lind, fyllda 74, men still going strong!

– Startfältet innehåller en bra bit över hundra deltagare, varav många håller yppersta klass. Allt är klappat och klart för en härlig rallycrossfest i två dagar! avslutar tävlingsledaren Ann-Mari Bergström.