Racing

Revanschlysten Andersson hoppas upprepa succén i Falkenberg från 2018

Efter en minst sagt motig tävlingshelg senast i Skellefteå är det en revanschsugen Mattias Andersson som står på startlinjen i Falkenberg 13 juli. Naturligtvis med förhoppningen om att kunna upprepa förra årets seger.

Ibland står inte stjärnorna rätt och föregående tävlingshelg i Skellefteå måste varit något slags rekord i otur och motgång även för en härdad veteran som Mattias Andersson.

– Vi kände oss väl förberedda när vi åkte de 104 milen upp till Skellefteå från Linköping. Men även om jag har åkt många tävlingar var det en jobbig tävling, berättar Mattias Andersson.

Redan på varv 4 av testkörningarna går motorn varm och Andersson tvingas köra in i depå. Där hittas inga fel men väl ute på banan igen dröjer det inte länge förrän motorn går varm på nytt. Samma procedur upprepas tre gånger innan man beslutar att avbryta provkörningarna.

Man upptäcker att toppackningen är sönder. Motorn har tagit in vatten i cylindrarna och är körd. Som tur är har teamet en reservmotor. Problemet är att den inte är komplett och befinner sig över 100 mil söderut i Linköping.

För det allra flesta hade förutsättningarna varit tillräckligt för att kasta in handduken. Men det krävs mer än så för att en veteran ska ge upp.

Andersson får tag på en kompis i Linköping som slänger in motorn i sin bil och börjar köra norrut samtidigt som två mekaniker i teamet kör söderut. De möts i Hudiksvall för att lasta över motorn och halv fyra på lördag morgon är reservmotorn på plats i Skellefteå, redo att monteras och provköras på uppvärmningen några timmar senare.

– Inför andra heatet var allt under kontroll men tyvärr blev vi dömda för en tjuvstart, berättar Mattias Andersson.

Efter drive through-straffet låg han och teamet sist. Med siktet inställ på att avancera genom fältet brast hjulupphängningen.

– Det är typiskt att en strulig helg slutar med ett haveri som inte hade något med motorn att göra, säger Mattias Andersson.

Västkustloppet är en av Sveriges mest klassiska motortävlingar. Inför helgen i Falkenberg 13 juli har teamet förberett sig varje dag för att kunna upprepa förra årets succé på den snabba och korta banan.

– Vi vann förra året och har historiskt lyckats bra i Falkenberg. Det har varit en trögare start i år poängmässigt med en pallplats på sex heat. Målet att vara på pallen varje helg har vi inte uppfyllt. Vi vill därför verkligen lyckas i Falkenberg och hoppas att vi har en helg där vi får utdelning för det arbete vi lagt ner och kan ta revansch, säger Mattias Andersson.