Racing

Från pole till katastrof – Henric Skoog avkörd i ledning på Norisring

Henric Skoog mötte en racerförares värsta öde när han, på väg mot karriärens första seger, tvingades bryta från ledarposition efter att ha blivit påkörd av sina egna teamkamrater vid helgens Porsche Carrera Cup Deutschland-tävlingar på Norisring.

Foto: Kraeling-Foto

Skoog var i absolut storform under helgen på den tuffa stadsbanan i tyska Nürnberg, och följde upp en andraplats under den fria träningen med en sensationell pole position – hans första i PCCD-karriären – i ett stenhårt tidskval.

Skoog inledde med en femteplats i lördagens Race 1 (där han startat trea), men det var i söndagens avslutande final som den stora chansen till ett verkligt toppresultat fanns ifrån utgångsläget allra längst fram i det 30 man starka startfältet.

Torshälla-sonen gjorde också en kanonstart, och ledde loppet fram till det 21:a av 31 varv – då katastrofen dock blev ett faktum både för Skoog själv och för hans stall Huber Racing.

Tre av teamets bilar – Skoog, Larry ten Voorde och Igor Walilko – låg allra längst fram i fältet, tätt samlade på väg mot ett drömresultat, när Walilko plötsligt bromsade på sig in i den första hårnålen. Polacken skenade bortom kontroll rakt in i ten Voorde, som i sin tur drog med sig Skoog (som redan styrt in i den skarpa svängen) i fallet i en formligen förödande trippelkollision.

Samtliga tre tvingades att bryta.

Huber-smällen banade istället väg för värsta konkurrenten Lechner Racing, som avgick med segern genom Michael Ammermüller.

–  Jag vet inte vad jag ska säga – just nu är det bara helt tomt, kommenterar Henric Skoog. Att leda hela racet från pole, varje varv, inga misstag, och att förlora det så här… Det är oerhört svårt att ta. Det hade kunnat bli min första seger. Bilen var fantastisk och jag kände att jag kunde kontrollera loppet precis som jag ville. Det är den värsta dagen i min karriär när det borde ha blivit den bästa. Jag antar att det enda man kan göra är att bryta ihop och komma igen.

Skoog kan ändå, mitt i den enorma besvikelsen, gå stärkt ur det faktum att helgen på Norisring på många sätt utgjort ett genombrott på den internationella scenen.

–  Jag antar att budskapet i alla fall gått fram, säger han dämpat. Vi har haft otrolig fart. Tvåa på den fria träningen, snabbast i kvalet, och överlag den mest konkurrenskraftiga helgen jag haft sedan jag började tävla här nere i Tyskland. Det är jag stolt över. Det måste jag bära med mig inför resten av säsongen, hur mörkt det än känns just nu. Vi kommer tillbaka – det lovar jag.

Henric Skoog och teamkompisen Larry ten Voorde. Foto: Kraeling-Foto