Racing

Liten miss fick stora konsekvenser för Skoog

Henric Skoog hade en helg att glömma när Porsche Carrera Cup Deutschland gästade nederländska Zandvoort, efter att ett litet men ack så kostsamt misstag berövat honom på chansen till ett framskjutet resultat. 

Foto: Kraeling-Foto

Skoog fick en lovande inledning på helgen på den holländska Nordsjökusten med en sjundeplats i fredagens fria träning, som kördes i regn. Skoog var samtidigt trea bland dem som valde att inte lägga på ett extra set nya däck i vätan, strax bakom de båda mästerskapskombattanterna Larry ten Voorde och Michael Ammermüller, och tog därmed en positiv känsla med sig in i lördagsmorgonens tidskval.

Väl där var emellertid olyckan framme. I fortsatt svåra förhållanden, på en bana som gradvis torkade upp efter ett nytt skyfall, tappade Skoog kontrollen över sin Porsche 911 GT3 Cup – som touchade barriären tillräckligt hårt för att spräcka kylaren.

Skoog lyckades förvisso ta sin Huber Racing-bil tillbaka till depån för egen maskin, men kylaren gick inte att reparera under de tio minuter som återstod av kvalet och den 23-årige Torshälla-sonen fick därmed parkera i förtid.

Samtidigt torkade banan snabbt upp under de sista fem minuterna, vilket innebar att Skoogs tid – satt i regnet tidigare i passet – till slut var över tio sekunder långsammare än dem som presterades i täten. Skoog tvingades därmed starta båda helgens två heat från 31:a och sista plats; förödande i sig självt, och ännu mer så på en bana ökänd för sina begränsade omkörningsmöjligheter.

Skoog gjorde vad han kunde från det svåra utgångsläget och tog till slut målflagg på 19:e plats i båda helgens två race. Han avancerade totalt 24 placeringar i de två heaten.

– Den här helgen bevisar verkligen hur små marginaler det är i den här sporten, och hur ett väldigt litet misstag kan få väldigt stora konsekvenser, säger Henric Skoog. Jag gjorde en liten, liten miss i kvalet – jag tappade bilen i en vattenpöl – men det räckte för att förstöra allt. Det var extra olyckligt att det skedde just på den här banan där det dessutom är extremt svårt att köra om. Med tanke på utgångsläget måste jag vara relativt nöjd med själva racen, men resultatet är förstås långt från vad jag hoppades på.

Båda helgens två race vanns av Michael Ammermüller.

Porsche Carrera Cup Deutschland fortsätter redan nästa helg (16-18 augusti), då mästerskapet återvänder till sitt hem i Tyskland för en sammandrabbning på klassiska Nürburgring.