Rallycross

Dubbelt på pallen med Ekström

En vinst och en andraplats, ledning i teammästerskapet samt både Ekström och Larsson topp tre i VM-tabellen. De inledande två deltävlingarna av rallycross-VM kan kort sammanfattas som en succé för det nya VM-teamet KYB Team JC.

– Det här är någonting vi aldrig kommer glömma, säger teamchef Joel Christoffersson.

Foto: Jan-Kare Rafoss

2016 års världsmästare Mattias Ekström gjorde under helgen comeback genom ett gästinhopp tillsammans med KYB Team JC. Under lördagens tävling visade han direkt att VM-tempot fortfarande finns. Han satte flera topptider och slutade tvåa på en regnig Höljesbana. Under söndagen växlade Ekström upp ytterligare och fick stå som segrare. Efter helgens triumf ligger han tvåa i VM-tabellen.

– Det blev en rolig helg och vi har haft farten båda dagarna, säger Mattias Ekström. Alltid extra kul att vinna – det är inte varje dag man gör det när det är biltävling. Hela KYB Team JC har kämpat så mycket som de orkat. Det roligaste för mig har varit att se glädjen och passionen i teamet. Det är hemligheten till framgången och utdelningen har varit fantastisk. Att vi skulle leda teammästerskapet med 28 poäng direkt hade jag inte gissat på om någon frågat innan, och även ligga två poäng bakom Johan [Kristoffersson] i förarmästerskapet. Det är skönt för hela teamet, men säsongen är lång och detta är de första tävlingarna.

Även regerande europamästaren Robin Larsson inledde med ett genomgående högt tempo och slutade femma i grundomgången. Han passerade mållinjen i semifinalen som trea, men missade trots det finalen efter ett fem sekunders tidstillägg. Under den andra deltävlingen fortsatte Svenljungaföraren att imponera genom en fjärdeplats i grundomgången och seger i semifinalen. I finalen såg han ut att gå mot en pallplats, men efter punktering på sista varvet fick han nöja sig med en femteplats. Trots det ligger Larsson trea i VM-tabellen.

– Det har varit en väldigt intensiv helg, men vi har hållit oss inom topp fem och varit jämna, säger Robin Larsson. Att haft med Mattias har varit ett väldigt stort plus, både för mig och KYB Team JC. Det här visar hur viktigt det är att ha en snabb förare som Mattias vid sin sida, vi tog tips av varandra och utan honom hade jag nog inte kunnat fortsätta utveckla min fart. Idag blev det stolpe ut med punktering i finalen. Synd, för det hade varit klockrent med en etta-tvåa i tävlingen. Att Ekström kunde “borra ner huvudet” och ta Johan [Kristoffersson] på ren fart är något jag tar med mig, nu vet vi att vi kan hänga på honom.

KYB Team JC lämnar svensk mark med 28 poängs ledning i teammästerskapet. Samtidigt ligger de tvåa och trea i förar-VM.

– Det känns helt fantastiskt, säger Joel Christoffersson, teamchef KYB Team JC. Att som team få vinna en VM-deltävling för första gången… Det är riktigt stort för oss och någonting vi aldrig kommer glömma.

Foto: Jan-Kare Rafoss