Racing

Fredrik Ekblom gästförare i Carrera Cup på Knutstorp

En av Sveriges mest framgångsrika och rutinerade racerförare gästspelar i Skandinaviens ledande racingmästerskap. Ekblom hoppas ge sig in i tätstriden när serien inleds på Ring Knutstorp i maj.

Foto: Ulla-Carin Ekblom

Porsche Carrera Cup Scandinavia är tillbaka. Förberedelserna inför en ny säsong pågår för fullt och såväl förare som supporters kan se fram emot 14 spännande race på sex banor i Sverige och Norge. Serien inleds 7-8 maj på Ring Knutstorp.

Succén med internationellt meriterade gästförare som utmanar mästerskapets ordinarie startfält fortsätter. Genom åren har gästförarprogrammet rekryterat en rad förare från motorsportens stjärnhimmel. Bl.a. Formel 1-världsmästaren Jacques Villeneuve och racevinnande Indycar-föraren Felix Rosenqvist. Porsche Sverige presenterar idag ytterligare en spektakulär värvning. I årets säsongspremiär kommer den omtalade gästbilen med startnummer 911 att köras av mångfaldige svenske mästaren Fredrik Ekblom.

– Det här ska bli kul, säger Fredrik Ekblom. Jag är spänd inför tävlingen och ser fram emot att tävla med Porsche 911 GT3 Cup. Det är en snabb bil så jag hoppas att takterna sitter i.

Fredrik Ekblom tillhör de mest framgångsrika och rutinerade förarna i svensk motorsporthistoria med en karriär som spänner över 30 år. I Sverige är han framförallt känd för framgångarna i Touring Cars, med tre mästerskapssegrar i STCC och en titel i TTA-mästerskapet.

– Det är roligt att se hur Porsche Carrera Cup Scandinavia har vuxit. Jag har tittat på racen med glädje, fortsätter Ekblom. Jag skulle bli besviken om jag inte klarar topp-fem, men det är väldigt tuff konkurrens och jag kan lika gärna sluta på 15:e plats.

Fredrik Ekblom har även en lång internationell karriär som professionell racerförare bakom sig. På meritlistan finns bl.a. racesegrar i F3000, klassegrar i 24-timmars på Daytona och Nürburgring, fabriksförarkontrakt i American Le Mans Series och förarinsatser i Indycar.

Tidigt i karriären gjorde Fredrik Ekblom framgångsrika inhopp i Cup-tävlingar på internationell nivå med Porsche som resulterade i segrar på Spa-Francorchamps och Monza. Han har även tävlat i Porsche Supercup, den högsta nivån av märkets entypsmästerskap, som körs på samma banor som Formel 1 under Grand Prix-helgerna.

– Vi är glada att välkomna ett av de stora namnen inom svensk racing till årets säsongspremiär av Porsche Carrera Cup Scandinavia, säger Raine Wermelin, Direktör, Porsche Sverige. Fredrik Ekblom är en aktad och älskad racerförare som under sin långa motorsportkarriär konstant tillhört den yttersta eliten i de mästerskap han har tävlat i.