Offroad

Extreme E – nu kan äventyret börja

Snart inleds den nya offroad-racingserien Extreme E där nio team ska tävla mot varandra med eldrivna SUV:ar på några av de mest avlägsna platserna i världen. Den sista annonserade föraren är den tidigare Formel 1-världsmästaren Jenson Button, som bildat teamet JBXE.

Nu har de nio teamens fordon och utrustning körts ombord på fartyget St. Helena för resan över Medelhavet till det inledande loppet i Saudiarabien. Alltifrån verktyg, de från Continental specialutvecklade däcken, TV- och radioutrustning samt en vätgasbränslecell för utsläppsfri laddning av fordonen finns också med ombord.

Foto: Charly Lopez

Här är en liten presentation av teamen som startar i den första Extreme E-säsongen.

JBXE: Jenson Button och Mikaela Åhlin-Kottulinsky

Jenson Button kommer själv att sitta bakom ratten på ODYSSEY 21 för JBXE-teamet. Vid sin sida har han Continentals testförare och ambassadör Mikaela Åhlin-Kottulinsky som under de senaste åren framgångsrikt tävlat i Scirocco R-Cup i Tyskland och i rallycrossdisciplinen. 2015 deltog Mikaela i den nyetablerade Audi Sport TT Cup och startade sedan i juniorklassificeringen av ADAC GT Masters 2016 samt i Audi Sport Racing Academy 2017. Därefter, år 2018, skrev sedan Mikaela historia när hon blev den första kvinnliga föraren att vinna en tävling i serien Scandinavian Touring Car Championship (STCC).

Rosberg X Racing: Johan Kristoffersson och Molly Taylor

Nico Rosbergs Rosberg X Racing-team består av den trefaldige världsmästaren i rallycross Johan Kristoffersson från Sverige samt Molly Taylor, en 32-årig australienska som för närvarande är den enda kvinnan som har vunnit Australiens nationella rallymästerskap. Vid 28 års ålder var hon också den yngsta mästaren i Australian Rally Championships historia.

X44: Sébastien Loeb och Cristina Gutiérrez

Lewis Hamiltons X44-team består av Sébastien Loeb och Cristina Gutiérrez. Fransmannen Sébastien Loeb debuterade i rally-VM 1999 och har sammanlagt tagit nio VM-titlar, 79 VM-guld och samlat ihop mer än 1 600 VM-poäng vilket gör honom till den mest framgångsrika rallyföraren i historien. Cristina Gutiérrez har startat i alla Dakar-rallyn under de senaste fem åren och tagit sig i mål varje gång. 2017 avslutade hon sitt debutlopp på femte plats i rookieklassen och var också den första kvinnan från Spanien som avslutat ett Dakarrally i bilkategorin. 2021 blev hon den andra kvinnan i Dakarrallyts historia att vinna en etapp.

Veloce Racing: Stéphane Sarrazin och Jamie Chadwick

Stéphane Sarrazin och Jamie Chadwick kommer att starta för Veloce Racing-team som bildats av bland annat den nuvarande Formel E-mästaren Jean-Éric Vergne. Fransmannen är en mångsidig motorsportförare med erfarenhet som både Formel 1-testförare samt från GT-, rally- och sportbilstävlingar – han är också en av pionjärerna inom Formel E. Den brittiska racerföraren Jamie Chadwick är en utvecklingsförare för Williams i Formel 1. 2019 vann hon MRF Challenge Formula 2000 och är nuvarande innehavare av W Series-titeln.

Chip Ganassi Racing: Kyle LeDuc och Sara Price

Kyle LeDuc och Sara Price kör för teamet som är känt från IndyCar-serien och samarbetar med GMC HUMMER EV i Extreme E. Amerikanen Kyle LeDuc har stor erfarenhet från offroad och är nuvarande Pro-4-mästare och världsmästare (COR). Sedan 2008 har han vunnit sju Pro-4-mästerskap i Lucas Oil Offroad Racing Series (LOORRS), tagit totalt tre LOORRS Challenge Cup-vinster, två Pro-4 World Championships och har två gånger utsetts till LOORRS Driver of the Year. Han har också tävlat i flera Trophy Truck-lopp med stor framgång och 2016 vann han Baja 1000.
Sara Price är en nittonfaldig vinnare av US Motocross Championship och den första sponsrade kvinnan där – under varumärket Kawasaki. Hon har också vunnit medaljer i motocross vid X Games – den största extremsport-tävlingen i USA. Hon har även tävlat i Terracross Championship och US Super Truck Championship.

Andretti United Extreme E: Timmy Hansen och Catie Munnings

Andretti Autosport och det brittiska racingteamet United Autosport har gått samman och bildat ett gemensamt team för Extreme E. Då amerikanerna är Formel E-förare från början så har de stor erfarenhet av elmotorsport och kan också dra nytta av sin offroad-erfarenhet från American Rallycross Championship. United Autosport har nyligen tävlat i FIA World Endurance Championship, European Le Mans Series och Michelin Le Mans Cup. Timmy Hansen och Catie Munnings delar plats i ODYSSEY 21 för Andretti United Extreme E. Catie Munnings är en brittisk rallyförare som 2016 vann FIA European Rally Championship Ladies Trophy. 2018 kom hon tvåa totalt med fyra säsongssegrar och år 2019 vann hon damklassen i Liepaja Rally. Svensken Timmy Hansen är regerande världsmästare i rallycross.

Hispano Suiza Xite Energi: Oliver Bennett och Christine Giampaoli Zonca

Hispano Suiza är en spansk biltillverkare. Lagets titelsponsor är den brittiska energidryckstillverkaren Xite Energy. Oliver Bennett och Christine Giampaoli Zonca kör för teamet. Den brittiske föraren Oliver Bennett debuterade i British Rallycross Championship 2016 och har tävlat i Rallycross World Championship (WRX) sedan 2017. Christina Giampaoli Zonca är en rallyförare med bakgrund från Italien samt Kanarieöarna som debuterade i rally-VM 2016 (WRC). Samma år vann hon damklassen i spanska Gravel Rally Championship. Hon har deltagit i offroad-tävlingar i USA och Mexiko sedan 2017. Förra året kom hon på tredje plats i T2-klassen i Andalucia Rally.

Acciona | Sainz XE: Carlos Sainz och Laia Sanz

Carlos Sainzs team-partner är det spanska företaget QEV Technologies – specialister inom elektrisk mobilitet. QEV har koppling till Formel E sedan slutet av 2014 genom dotterbolaget Campos Racing. Precis som Jenson Button så sätter sig Carlos Sainz, tvåfaldig rallyvärldsmästare, fyrfaldig VM-tvåa och fyrfaldig vinnare av Dakarrallyt, själv bakom ratten i Acciona | Sainz XE-teamet, som han varit med och grundat. Den spanske motorsportlegendaren kommer att köra tillsammans med Laia Sanz som har över 30 mästerskapstitlar i olika internationella trial-, enduro- och terrängtävlingar. Hon är femfaldig vinnare i enduro-VM för damer och tiofaldig vinnare av Dakarrallyt i damklassen.

ABT CUPRA XE: Mattias Ekström och Claudia Hürtgen

ABT Cupra XE är ytterligare ett tyskt lag i tävlingen. ABT Sportsline är ett av de mest framgångsrika tyska motorsportteamen med erfarenhet av Formel E och med segrar i Super Touring Car Cup, DTM och ADAC GT Masters – tre av de viktigaste tyska racingserierna de senaste åren. Mattias Ekström och Claudia Hürtgen är förarna för teamet där svenske Mattias sedan 17 år tillbaka kört för just ABT Sportsline i DTM. Han har vunnit förartiteln två gånger. Tillsammans med sitt eget EKS-team har han också framgångsrikt tävlat i rallycross-VM med en världsmästartitel från 2016. Sedan 2019 har han samarbetat med spanska CUPRA om deras elektriska framtid på tävlingsbanan. I likhet med Mattias Ekström har även Claudia Hürtgen många års erfarenhet från motorsporten. Med framgångar i olika touring- och sportbilsserier samt deltagande i flera långdistanslopp är tyskan en av Europas mest framgångsrika kvinnliga förare. Hürtgen startade nyligen i ADAC GT4 Germany och i 24-timmarsloppet på Nürburgring – för femtonde gången.

Översikt

Extreme E är först ut med jämställda team bakom ratten. Båda förarna kommer turas om att köra och de ackumulerade tiderna läggs sedan samman. Samtliga team har en identisk utrustning: SUV:en ODYSSEY 21 med 37-tums CrossContact Extreme E-däck. Däcken är utvecklade av Continental, speciellt framtagna för tävlingen för att kunna hantera 550 hk på ett säkert sätt – under alla de tuffa förhållanden som väntar.

Tävlingsstarten kommer att sändas live av ProSieben MAXX och Sky Deutschland.

Tävlingkalender 2021

AlUla, Saudiarabien 3–4 april
Dakar, Senegal 29–30 maj
Kangerlussuaq, Grönland 28–29 augusti
Santarem, Brasilien 23–24 oktober
Ushuaia, Tierra del Fuego 11–12 december