Racing

Sundahl kör för fjärde titeln i Carrera Cup – prins Carl Philip jagar sin första

Tar Lukas Sundahl fjärde raka titeln i Porsche Carrera Cup Scandinavia eller kniper någon av utmanarna guldet? Kan det bli en prins på tronen i Masters Cup? Vem blir den förste mästaren i nya succéklassen Porsche Sprint Challenge Scandinavia?

Frågorna är många inför den 18:e upplagan av Porsche Carrera Cup Scandinavia, som i år blivit med supportklass i form av nya, populära Porsche Sprint Challenge Scandinavia. Premiärtävlingen i Skåne är publikfri på grund av pandemin, men livesändningar på Viaplay säkerställer att racingfansen kan följa mästerskapet hela vägen från Ring Knutstorp till finalen på Mantorp Park i början på oktober. Även Porsche Sprint Challenge Scandinavia kommer att sändas – omväxlande på YouTube och Viaplay. 

Foto: Armin Hadzic

Tuff konkurrens

Startfältet i Porsche Carrera Cup Scandinavia är starkt. Alla toppförare från i fjol är med och i år får de dessutom sällskap av värmlänningen Emil Persson, som blev trea i ett bejublat inhopp i finalen på Ring Knutstorp 2020. Bredden på toppen ser ut att bli den bästa på många år. Regerande mästaren Lukas Sundahl från Växjö är givetvis favorit, men utmanarna är många. Sex stycken noga räknat!

– Jämfört med de tre senaste säsongerna ser konkurrensen i toppen tuffare ut i år, medger Sundahl vars målsättning är att bli först till fyra guld i mästerskapet. 

Foto: Armin Hadzic

I Porsche Carrera Cup Scandinavia kör man emellertid inte bara om titlar, heder och ära. För mästaren väntar en segercheck på 200.000 kr, tvåan får 100.00 kr och trean 50.000 kr. 

Många utmanare

Pontus Fredricsson, Edvin Hellsten, Hugo Andersson och Hampus Ericsson placerade sig, i nämnd ordning, närmast bakom Sundahl i fjolårets mästerskapstabell. De tre sistnämnda har alla gått ut och sagt att de kör för titeln i år och Fredricsson lär knappast ha några andra ambitioner.

Till Fredricsson, Hellsten, Andersson, Ericsson och Persson ska dessutom Patrick Rundquist adderas, Uppsalakillen som gjorde en stabil debutsäsong i mästerskapet 2020 och som på försäsongstesterna visat att han tagit nästa steg i sin utveckling.

Prins på tronen?

I fjol vann Magnus Öhman Masters Cup. I år står han över och en ny mästare ska koras. Kanske får vi se en prins på tronen i Porsche Carrera Cup-klassen för amatörförare över 40 år?

– Det är vad jag hoppas på såklart, säger prins Carl Philip.

Prinsen övertygade när han gjorde comeback förra säsongen. Han blev åttonde man totalt i mästerskapet och konkurrerade om titeln i Masters Cup, där han körde till sig tre klassegrar, ända in i finalen. 

– Det var min bästa säsong hittills i Porsche Carrera Cup, konstaterar han. 

Utan Öhman i anmälningslistan – åtminstone i inledningen av mästerskapet – är prins Carl Philip en av kandidaterna till årets Masters Cup-titel. Men konkurrens saknas såklart inte. Thomas Karlsson, Christoffer Bergström, Krister Anedro är tre heta titelkonkurrenter. Lars-Bertil Rantzow är visserligen inte anmäld till samtliga deltävlingar, men som startfältets mest rutinerade förare och dubbel Masters Cup-mästare kommer han med säkerhet att vara med och slåss om klassegrar de gånger han medverkar. 

Prins Carl Philip (t.v) och Thomas Karlsson (t.h), tvåa och trea i Masters Cup förra året, är båda på jakt efter titeln i år. Foto: Armin Hadzic

Ekblom i gästbilen

Porsche Sverige kommer även i år att krydda startfältet med en gästförare. Först ut i den omtalade gästbilen med startnummer 911 blir Fredrik Ekblom, en av Sveriges mest framgångsrika och rutinerade racerförare som under sin proffskarriär bland annat vann race i F3000, körde hem klassegrar i 24-timmars på Daytona och Nürburgring och tävlade i Indycar. Här hemma är Kumlasonen framförallt känd för tre titlar i STCC och en i TTA.

Ekbloms inhopp i Porsche Carrera Cup Scandinavia, hans första tävlingsframträdande sedan 2018, blir unikt. Efter en regeländring till den här säsongen blir han nämligen den förste gästföraren någonsin med rätt att ta poäng i mästerskapet. Både individuellt och i teammästerskapet. I det sistnämnda kommer gästförarna, tillsammans med prins Carl Philip, att representera Porsche Experience Racing.

– Jag ser fram emot det här inhoppet, men det blir svårt. Bilen är mycket snabbare och har mer motor än vad jag trodde. Man gör så gott man kan, sedan får man se var det landar, säger Ekblom. 

Meriterade racingstjärnan Fredrik Ekblom blir först ut i Porsche Sveriges gästbil. Foto: Armin Hadzic

Kamp i teammästerskapet

I fjol instiftades ett teammästerskap i Porsche Carrera Cup Scandinavia. Steber Racing med Hugo Andersson och Patrick Rundquist tog hem pokalen och prissumman på 150.000 kr. Mästerteamet med bas i Falun vill självklart försvara sin titel, men får räkna med hård konkurrens. 

I snacket inför pratas det minst lika mycket om nykomponerade Sundahl-Pampas Racing med Lukas Sundahl och Christoffer Bergström och fjolårets tvåa, Fragus Motorsport, med starka kvartetten Pontus Fredricsson, Hampus Ericsson, Emil Persson och Hampus Hedin.

I premiären på Ring Knutstorp, där EM- och VM-meriterade rallycrossföraren Anton Marklund gör comeback i mästerskapet, blir även Mtech Competition att räkna med. Som teamkollega har Marklund starke Masters Cup-föraren Thomas Karlsson. 

En annan stark duo är som sagt Fredrik Ekblom-prins Carl Philip. 

Succé för nya klassen

Porsche Sprint Challenge Scandinavia, officiell supportklass till Porsche Carrera Cup Scandinavia, är ny för året och intresset för den har varit enormt. Över 25 förare har anslutit till mästerskapet. 23 kommer till Ring Knutsorp och en av dem är 1984 års rallyvärldsmästare Stig Blomqvist. Motorsportikonen fyller 75 år senare i sommar och har därför förärats med startnummer 75.

Porsche Sprint Challenge Scaninavia är skapad för fabriksbyggda racerbilar från Porsche Motorsport med utgångspunkt från Porsche 718 Cayman GT4 Clubsport. 

Målgruppen är unga talanger och semi-professionella entusiaster. 

Mycket Porsche i rutan

Porsche Carrera Cup Scandinavia kommer även den här säsongen att visas på Viaplay. Samtliga 14 race livesänds. Robin Nilsson, Janne Blomqvist och racingexperten Björn Wirdheim sköter kommenterandet.

Från premiären på Ring Knutstorp visas racen kl 11.00 respektive kl 14.30 lördagen den 8 maj.

Även Porsche Sprint Challenge Scandinavia når ut i rutan från Skåne. Premiärtävlingens andra race ska nämligen sändas på Porsche Carrera Cup Scandinavias YouTube-kanal kl 14.00 på lördag.