Racing

Dahlgren och Andersson segrare i händelserik STCC-premiär

Robert Dahlgren och Mattias Andersson la beslag på segrarna i helgens tre STCC TCR Scandinavia-premiärtävlingar på Ljungbyheds Motorbana.

Foto: Anders Helgesson

Säsongen kunde knappt börjat på ett bättre sätt för CUPRA Dealer Team – PWR Racing-föraren Robert Dahlgren som tog två pole positions, två segrar, en tredjeplats och mästerskapsledning efter en imponerande uppvisning på den skånska banan.

– Vi har haft en fantastisk helg! Två pole, två segrar och poängledning – vilket jobb teamet har gjort! Jag känner mig oerhört tacksam. Sista tävlingen var riktigt galen och jag blev ordentligt påkörd av Oliver, men lyckades rädda det och säkra en pallplats. Nu laddar vi för min hemma tävling om två veckor, säger Robert Dahlgren.

MA:GP-föraren Andersson gjorde en blixtsnabb start i tredje tävlingen, som körs med omvänd startordning, och tog ledningen från tredje startruta – en ledning han behöll genom hela tredje tävlingen.

– Det känns oerhört super att plocka en seger i vår första tävlingshelg med vår nya Lynk & Co. Jag fick en riktigt bra start i tredje tävlingen och hade centimetrarna på min sida som gjorde att jag kunde ta ledningen direkt. Sedan handlade det om att se efter däcken och där kunde jag använda min erfarenhet. Det finns fortfarande mycket kvar att jobba på för oss men jag är absolut nöjd med årets premiärhelg, säger Mattias Andersson.

Näst bästa poängplockare var Brink Motorsport-föraren Tobias Brink och Lestrup Racing Team-föraren Oliver Söderström – som säkrade en pallplats och två fjärdeplatser.

Volkswagen-föraren hade en kontroversiell incident med Tobias Brink i första tävlingen där han först fick ett straff på 10 sekunder – som sedan plockades bort efter en protest från Lestrup Racing Team.

– Den incidenten var inte mitt fel, han borde kollat i backspegeln och domarna höll med oss. Vi hade en del strul och incidenter här i premiären, men att lämna banan på delad andraplats i mästerskapet får ändå anses vara godkänt. Men jag är aldrig nöjd förrän vi står överst på pallen, säger Oliver Söderström.

Mikaela Åhlin-Kottulinskys STCC-helg började starkt med två pallplatser, något som dock byttes mot en bruten sista tävling efter en spektakulär krasch med Andreas Ahlberg.

– Vi hade en stark helg, bara tråkigt att avsluta den med en krasch. Jag vet inte vad som hände [med Ahlberg], han kanske tappade förståndet i ett par sekunder. Han bara svängde in i mig. Men vi är ändå nöjda med två pallplatser, jättebra speed och vi plockade en hel del poäng, säger Mikaela Åhlin-Kottulinsky.

Kågered Racing-föraren Hugo Nerman imponerade med sitt bästa STCC-resultat hittills i tredje tävlingen med en andraplats och snabbaste varv.

– Jag blev påkörd i början av tävlingen och fick en skada som gjorde bilen svårkörd. Jag hade ett par riktiga ’moments’ där jag var långt utanför banan. Sedan var det några incidenter framför mig som gjorde att jag kunde klättra. En pallplats i premiären känns riktigt bra och det ska vi bygga vidare på, säger Hugo Nerman.

Robert Dahlgren leder mästerskapet med 60 poäng medan Oliver Söderström och Tobias Brink delar andraplatsen med 43 poäng. Mattias Andersson är fyra på 40 poäng och Mikaela Åhlin-Kottulinsky femma på 35 poäng.

I teammästerskapet leder CUPRA Dealer Team PWR Racing på 95 poäng, 39 poäng fler än Kågered Racing på andra plats.