Rally

Johansson på pallen i Kroatiskt rally

17-årige rallytalangen Mille Johansson från Katrineholm hade en stark helg i Zagreb i Kroatien, där han körde tävlingen INA Delta Rally tillsammans med kartläsaren Julia Thulin från Hörby. Tävlingen var den tredje i det Slovenska mästerskapet, där Mille och Julia i år tävlar för teamet IK Sport, och samkördes med det Kroatiska mästerskapet denna helgen. Efter två struliga tävlingar som inlett säsongen kunde Mille och Julia köra in som tvåa i den Slovenska juniorklassen, ta en fjärdeplats i sin bilklass och vara sjua totalt i hela rallyt.

Foto: Uroš Modlic / Foto Modlic

– Det känns riktigt bra, summerar Mille.

– Som alltid en väldigt lärorik tävling där vi äntligen fått komma i mål utan större problem och kunnat följa våran plan, fortsätter Julia. Det har vart utmanande sträckor och väldigt bra att få med oss alla milen inför framtiden.

Första tävlingen i april kantades av tekniska problem, och i förra deltävlingen fick de bryta efter att ha kört i en höbal. Därför var det viktigt att ta sig i mål och få med sig en problemfri tävling inför fortsättningen, vilket man nu fick i Kroatien. Mille och Julia har tidigare visat sin fart med flera sträcksegrar, men nu fick de äntligen knyta ihop en hel tävling vilket belönades med en pallplats.

– Det var vårt mål att ta oss runt och få poäng i mästerskapet. Vi visste redan innan att det kommer försvinna många tävlande i och med att det var ett så långt och krävande rally. Så vi körde vårt egna race och det gick vägen, säger Mille.

– Det är alltid skönt med den första pallplatsen. Det visar att vårt samarbete fungerar bra och att känslan i bilen finns där. Det blir som en boost och energikick framåt, säger Julia.

En av utmaningarna i helgen har vart värmeböljan som ligger över stora delar av Europa, som gav temperaturer över 35 grader. Värmen, i kombination med långa sträckor på över tre mil, tog på krafterna.

– Det var en jobbig tävling, dels med värmen men också att det var ett så långt rally, säger Mille. Vi fick problem på den långa sträckan med bromsarna och även att däcken gick varma.