Rally

Stark säsongsavslutning för Mille Johansson

Den 17-årige rallytalangen Mille Johansson körde i helgen den sista deltävlingen för året i Slovenska rallymästerskapet tillsammans med sin co-driver Julia Thulin från SMK Hörby. Mille utmanade i toppen av Rally Idrija hela tävlingen, och tog flera sträcksegrar, men en punktering stoppade duon från att ta en pallplats.

Foto: Uroš Modlic / Foto Modlic

– Helgens tävling gick inte som planerat, med en punktering på sträcka tre som gjorde att vi tappade flera minuter, säger Mille. Annars får vi vara nöjda med tävlingen där vi hade riktigt bra fart och kunde vara snabbast på flera av sträckorna, vilket känns skönt.

– Vi testade vi lite nya saker i helgen som jag känner var lyckade. Vi visade bra fart hela helgen, som kunde lett till en bra placering om vi inte hade fått punkteringen, fortsätter Julia.

Årets säsong i det Slovenska mästerskapet har vart den första internationella säsongen för 17-åringen Mille Johansson, som har siktet inställt mot VM 2024. I Slovenien har man kört för det VM-meriterade teamet IK Sport med en Ford Fiesta Rally4, samma biltyp som körs i Junior-EM. Målet har vart att skaffa erfarenhet av trimmade bilar, och noter, vilket man inte får köra med i Sverige förrän föraren är 18 år. Samt få testa på att köra på asfalt.

– Det som vart bäst när jag ser tillbaka på året har vart att få utveckla noterna tillsammans med Julia, och även att få in en mycket erfarenhet av asfalt inför framtiden, säger Mille. Vår utveckling har varit bra. I början av året visste jag knappt vad höger och vänster var, till att nu känna mig väldigt säker när vi skriver egna noter. Även körningen har utvecklats, men det finns fortfarande massor att fortsätta förbättra.

Julia instämmer i analysen av deras första säsong tillsammans i ett internationellt mästerskap:

– Vi har hela tiden arbetat med metoder för att bli bättre, analyserat och arbetat oss framåt mot målen. Resultaten vi lyckats med har bara varit ett plus, säger Julia.

Mille och Julia avslutar säsongen som femma i Slovenska juniormästerskapet. De har under året tagit tre pallplatser och ett flertal sträcksegrar. De har även haft en del strul med både bil och avåkningar som stoppat dom från att vara med och utmana om medaljerna i mästerskapet.

Nu pågår arbetet med att förbereda sig inför säsongen 2023, och få ihop en bra satsning för att ta sig närmare målet om att få köra VM.

– Inför nästa år krävs det hård träning under vintern, både fysisk och psykisk. Men även hårt arbete med att få ihop budget för säsongen, avslutar Mille.