Racing

14 årige Hallman klar för NXT Gen Cup

Svenske mästaren i karting slåss om Junior-SM i banracing 2023, bilracingdebuterar i STCC-supportserien NXT Gen Cup.

14-årige Enzo Hallman från Jönköping kommer att finnas med på startlinjen när det NXT Gen Cup, världens första elektriska racingserie för juniorer, introduceras i Sverige under 2023.

Foto: Mattias Persson / Motorsport Publication.

Hallman tar steget till fullfjädrad bilracing nästa år efter en framgångsrik kartingkarriär, där han bland annat vunnit prestigefyllda tävlingar som Göteborgs Stora Pris och utropats till svensk mästare.

Nu inleds alltså en ny spännande fas i NXT Gen Cup, ett nydanande mästerskap som blir först i världen med 100 % elektrifierad, hållbar juniorracing.

Samtliga förare kommer att tävla i specialbyggda bilar av typen LRT NXT1 – baserad på den elektriska gatbilen MINI Cooper SE – med runt 230 hästkrafter och en toppfart på 200 km/h. Med en batterikapacitet på 30 kWh möjliggörs obehindrad fullfartsracing i heat på över 20 minuter.

Hallman testkörde LRT NXT1-bilen för första gången på Mantorp Park i förra veckan och kände sig snabbt hemma bakom ratten.

– Det här ska bli otroligt kul, säger Enzo Hallman. 2023 blir ett spännande år för mig. Dels steget från karting till bil, vilket i sig är väldigt stort, och dessutom till ett helt nytt, elektrifierat mästerskap som verkligen ligger rätt i tiden. Testet i förra veckan var första gången någonsin för mig i en riktig racerbil, och jag har mycket att lära, men det kändes förvånansvärt naturligt. Det är en rolig bil att köra och jag längtar redan till nästa år!

NXT Gen Cup har tilldelats officiell JSM-status av Svenska Bilsportförbundet, vilket innebär att vinnaren samtidigt kommer att tituleras svensk juniormästare i racing. Mästerskapet körs som supportklass till landets främsta racingserie STCC, som också elektrifieras till 2023.

Antalet platser i startfältet är begränsat till 18 under premiärsäsongen av NXT Gen Cup. Redan nu är förare från Sverige, USA och Tjeckien klara för start.

– Vi är glada att få välkomna Enzo till oss för den historiska första säsongen av NXT Gen Cup, säger Fredrik Lestrup, grundare av mästerskapet. Vi har en bra bild av Enzo och han är precis den typ av förare vi vill ha: ung och snabb, meriterad i karting, och öppen för nya utmaningar. Vi ser fram emot att följa hans utveckling och att ge både honom och alla de andra förarna bästa möjliga grund inför framtiden.

Foto: Mattias Persson / Motorsport Publication.