Rally

Sand i maskineriet för Solberg

Kenyansk pudersand – så kallad ”fesh fesh” – skapade problem för Oliver Solberg i fabriksförarens första möte med det klassiska Safarirallyt i värstingklassen i rally-VM. Ett antal gånger fick 20-åringen stanna med mekaniska problem orsakade av ökensanden.

– Mitt första grusrally i värstingklassen kommer jag knappast att glömma. Absolut allt som kunde gå fel, gick fel, konstaterade Solberg efter att han slutat på en10:e plats totalt i tävlingen.

Foto: Hyundai Motorsport

Bästa specialsträckan blev en femteplats på SS13. Förutom tiotals minuter förlorade på sträckorna till följd av problemen, rök Hyundai-föraren dessutom på nästan fyra minuter i tidsstraff.

– En liten tröst är att det gick mycket bättre än förra året. Vi har mycket att göra i framtiden, men det var en framgång att komma i mål. Det är faktiskt en prestation i sig efter allt vi fick gå igenom. Det är tack vare mekanikerna och teamet. Utan dem är ingenting möjligt i denna sport. Nu ser jag fram emot nya mål i nästa tävling, sa Oliver Solberg.

Han låg på sjätte plats totalt som bäst, men tappade fyra placeringar mot slut efter upprepade mekaniska problem.

Förra året fick Oliver bryta redan på tredje specialsträckan med stora skador på bilen.

Finske Kalle Rovanperä vann säsongens fjärde seger i rally-VM och han har nu en rejäl ledning i totalen. Toyota-förarna tog de fyra första platserna i resultatlistan i tävlingen.