Rally

Ekström gör comeback i rally-VM

Mattias Ekström återvänder till rally-VM (FIA WRC) senare i februari under deltävlingen Arctic Rally Finland. I högerstolen finns tidigare Juniorvärldsmästaren Emil Bergkvist.

Foto: Joel Carlsson

26-28 februari kommer FIA WRC Arctic Rally Finland köras kring Rovaniemi i norra Finland. I klassen WRC3 kommer tidigare rallycross-världsmästaren och dubbla DTM-mästaren Mattias Ekström till start med en Škoda Fabia Evo Rally2, som servas av EKS och JC Raceteknik. Som kartläsare finns Emil Bergkvist, föredetta Juniorvärldsmästare i rally – en roll duon nyligen testat under Dakarrallyt.

Bortsett från sina stora framgångar inom rallycross och banracing har Mattias Ekström även en lång historia av rally i bagaget. Under Svenska Rallyt 1999 debuterade Ekström i VM med en Grupp N Mitsubishi. 2004 vann han de två deltävlingarna han körde det året: Sverige och Catalunya. 2005 och 2006 anslöt Ekström sig till Škoda och körde en WRC-bil under utvalda deltävlingar – han visade även då tempo bakom ratten.

– Rally har varit en livslång passion för mig och att köra Arctic Rally Finland är en punkt på min bucket-list som jag nu kan bocka av, säger Mattias Ekström. 2021 har jag dedikerat till Extreme E-serien, som kräver väldigt varierad kunskap och förmågan att köra på olika underlag. Arctic Rally Finland är ett perfekt event för mig för att hålla mig i form. Att köra hundratals kilometer på is och snö, och även återuppleva min passion för rally.

– Att komma från Dakarrallyt i den Saudi Arabiska öknen till vinterklimat i norra Finland är den största kontrasten någon kan föreställa sig. VM-rallyt blir det första stoppet på min Arctic Adventure road-trip. Det kommer helt klart att bli väldigt kul. De som känner mig vet att jag gillar att vinna och planen är att bjuda de ordinarie förarna i klassen på en fight, även om jag vet att de har mycket mer erfarenheter av just rally. Vi kommer inleda med ett par dagars test innan tävlingen och lovar att förse alla fans med bakom kulisserna-material via sociala medier.

Foto: Joel Carlsson