Racing

Näst sista STCC-tävlingen för säsongen

Klassiska F1-banan Anderstorp står värd för årets näst sista STCC TCR Scandinavia tävling där fem förare med tre olika bilmärken – Audi, Cupra och Lynk & Co – är inom bara 28 poäng i SM-titelkampen.

Foto: Anders Helgesson

Robert Dahlgrens ledning krympte från 47 poäng till 27 poäng efter att han tappade segern i första Skellefteå-tävlingen på grund av ett domslut från Svenska Bilsportförbundet.

– Jag förväntar mig tuffare tag i de två sista tävlingshelgerna, det kommer bli stenhårt och ingen som lägger några fingrar emellan. Men ändringen i poängen gör ingen skillnad för mig i strategin. Vi har historiskt sett varit starka på Anderstorp och vi kommer sikta att gå för pole och seger, det är det enklaste sättet att hantera situationen, säger Robert Dahlgren.

Tre (!) förare delar andraplatsen i mästerskapet i form av Mattias Andersson, Oliver Söderström och Tobias Brink.

Starkast helg senast på Gelleråsen hade Lynk & Co-föraren Mattias Andersson som tog lika många poäng som Robert dahlgren.

– Jag har aldrig tidigare haft ett så bra utgångsläge inför en STCC-avslutning och vi har visat bra fart de senaste tävlingarna, det är självklart kul. Men vi kommer vara väldigt tunga på Anderstorp, exempelvis kommer de nya Audi-bilarna vara mellan 85 och 110 kilo lättare än oss. Så det är svårt att säga hur konkurrenskraftiga vi kommer att vara i helgen, men vi är taggade oavsett och förbereder oss utefter de förutsättningar vi har, säger Mattias Andersson.

Lestrup Racing Team-föraren Oliver Söderström hade en blandad helg på Gelleråsen med såväl bruten tävling som sin första seger för säsongen.

– Det ska bli oerhört spännande i helgen, speciellt då Anderstorp är bana som brukar ge bra racing. Sedan tar vi det race för race vad gäller titelfighten, inget är avgjort än och vi kommer att göra så gott som vi kan för att ta hem det. Det gäller verkligen att köra smart i de avslutande tävlingarna och ta sig i mål då det är mycket som står på spel, säger Oliver Söderström.

Audi-föraren Tobias Brink har smugit ikapp titelfighten efter en tung inledning av säsongen och säkrade två pallplatser senast på Gelleråsen.

– Vi har haft för mycket missöden under första delen av säsongen. Men alla möjligheter finns fortfarande där och nu kommer vi till två banor som jag har många bra minnen från. Jag gillar att vara den som jagar och det kommer vi göra stenhårt i avslutningen, säger Tobias Brink.

Bara en poäng bakom trion om andraplatsen hittar vi Andreas Bäckman som säkrat sin första STCC-seger någonsin tack vare straffet för Robert Dahlgren i Skellefteå.

– Förhoppningsvis har vi en stark helg och kan fortsätta att bygga på det positiva från de senaste tävlingarna. Även om vi nu börjar närma oss slutskedet av säsongen med den näst sista tävlingshelgen så är målsättningen för denna helg ganska likt de tidigare deltävlingarna under säsongen. Målet är att försöka få ut så mycket som möjligt av bilen under kvalet, och att slåss om pallen i tävlingarna samt att plocka så många poäng som möjligt, säger Andreas Bäckman.

Ännu jämnare är kampen om teamguldet där CUPRA Dealer Team – PWR Racing och Lestrup Racing Team delar förstaplatsen på 281 poäng, 32 poäng framför Brink Motorsport på tredjeplatsen.

Uppgörelsen om junior-SM är också jämn inför avslutningen där Oliver Söderström leder med 11 poäng över Axel Bengtsson och 25 poäng över Hugo Nerman.

– För att vara min första STCC-säsong känns det helt klart motiverande att vara med i striden om junior-SM-titeln. Motståndet är riktigt hårt och såväl Anderstorp som Mantorp är nya för mig, så det blir en ordentlig utmaning. Men jag har ett starkt team bakom mig och jag kör för att kunna utmana om junior-guldet, säger Axel Bengtsson.

I privatförarmästerskapet STCC Däckteam Trophy leder norska talangen Marius Solberg Hansen, som tog en imponerande pallplats på Knutstorp, med 33 poäng över Rasmus Hedberg och 41 poäng över Dennis Strandberg.