Rallycross

Johan oslagbar i VM-premiären

Världsmästaren visade sin klass direkt i premiären av rallycross-VM förra helgen. Johan Kristoffersson gjorde rent hus och vann samtliga heat, inklusive finalen.

– En superbra helg. Den kunde inte bli bättre för min del, säger Kristoffersson.

Ole Christian Veibys fjärdeplats gör också att Volkswagen Dealerteam BAUHAUS har tagit täten även i teammästerskapet. Otur däremot för teamets tredje förare, Gustav Bergström, som kraschade in i en snurrande bil i semifinalen.

Johan Kristoffersson. Foto: Qnigan

Montalegre i Portugal bjöd i vanlig ordning på oberäkneliga förutsättningar. De våldsamma skyfallen som inledde veckan uteblev dock, så tävlingen kunde genomföras under ganska likvärdiga förutsättningar.

Johan Kristoffersson visade hur som helst ingen pardon med konkurrenterna i premiären av den andra säsongen av helelektriska rallycross-VM. Den femfaldige världsmästaren var helt omutlig från start till mål i sin Volkswagen RX1e. Snabbast i alla fyra kvalomgångarna, säker seger i semifinalen och sedan en stabil finaltriumf, trots att Kevin Hansen utmanade rejält.

– Kevin la på en riktig rökare där, så det blev lite panik in mot första kurvan, konstaterar Johan som ändå höll ledningen.

I finalen visade sig också det luriga vädret i de portugisiska bergen, när regnet smög sig på lagom till start.

– Vädret har ändrat sig en hel del under helgen. Det gör det lite extra jobbigt, mycket funderingar på däckstrategi och ändringar hit och dit. I finalen blev det riktigt halkigt, så det var svårkört.

Kristoffersson plockar med sig 23 poäng från den första tävlingshelgen, tjugo för finalsegern och tre för bästa kvalresultat. Komfortabelt, som det verkar.

– Det kanske såg lätt ut, men det var verkligen ingen lätt helg, säger mästerskapsledaren.

På fjärdeplats i förarmästerskapet ligger Ole Christian Veiby med tolv poäng.

– Jag hade en bra förstadag, med bra pace. där vi var etta och tvåa, men sen blev det besvärligt med startpositioner långt ut och långt bak. Det var svårt att göra något, fick kämpa ordentligt i semifinalen.

Veiby var dock en av få som lyckades med rena omkörningar, en på Niclas Grönholm och så i semifinalen mot Guerlain Chicherit, där norrmannen tråcklade sig förbi och säkrade en finalplats. I finalen fick han än en gång kämpa bakifrån.

– Jag startade som femma och kom ut som trea, men tappade lite effekt på sista varvet. Kevin Hansen hade ju punktering mot slutet, så en pallplats fanns där. LIte dåligt betalt, men ändå bra med poäng till teammästerskapet, konstaterar Veiby.

Ole Christian Veiby. Foto: Qnigan

I teammästerskapet plockade Volkswagen Dealerteam BAUHAUS ihop 35 poäng, vilket ger en ledning med nio före närmsta konkurrenter. Stallchefen Tommy Kristoffersson var förstås nöjd:

– Vi har varit bra med redan från testen förra helgen och i kvalomgångarna den här helgen, men det är ändå ingen garanti för att det ska lyckas när finalerna drar igång. Men Johan visade att han har ett starkt psyke och Ole Christian toppade bland andreförarna. Det är guld värt för oss i teammästerskapet.

För den tredje KMS-föraren, Gustav Bergström, blev det däremot en tung start på säsongen. I tredje kvalomgången drabbades han av ett tekniskt problem och i den fjärde blev det ett besök i en mur. I semifinalen fanns en finalplats inom räckhåll, men när Timmy Hansen snurrade kunde inte Bergström undvika kraschen. Det blev en våldsam smäll där Bergström drabbades av smärtor, men lyckligtvis klarade sig utan skador.

– Lite ont i huvudet bara, rapporterar en mörbultad Bergström.

Totalt sett ändå en mycket lyckad helg för teamet. Volkswagen Dealerteam BAUHAUS lämnar Portugal med huvudet högt. De dubbla titelförsvararna leder båda mästerskapen inför andra deltävlingen i norska Hell om två veckor.

– Ett fint kvitto för oss! Ett otroligt fint teamjobb hela helgen, där chaufförer, ingenjörer och alla andra har samarbetat superbra, avslutar Tommy Kristoffersson.

Gustav Bergström. Foto: Qnigan