Rally

Jakobsson snabbast i Kullingstrofén

Mycket publik i skogen följde de 170-talet tävlande ekipagen i Kullingstrofén, Herrljungaklubben Kullings MS hade fyra sträckor på fyra mil till de tävlande under lördagen när tredje deltävlingen i Svenska RallyCupen avgjordes.

Publiken följde Martin Jakobsson och Henrik Lundh, Kolsva MS mot totalsegern i Kullingstrofén. Foto: Johannes Ericsson, emotorsport.se

Martin Jakobsson var snabbast genom första sträckan i den fyrhjulsdrivna klassen, på efterföljande vann Kim Nydén. Kim behöll ledningen genom den tredje sträckan där David Nattsson var snabbast. Just under 13 minuters körtid för Jakobsson och Henrik Lundh i Ford Fiesta R5:an på den 2,3 mil långa avslutningen. Sträcksegern innebar också avancemang och seger i tävlingen för Kolsva MS ekipaget. Fredrik Grahn tar andraplatsen 5,2 sekunder bakom vinnaren, som trea David Nattsson som var bästa 4wd-Övriga ekipage. Bakom Nattsson, totalt och som Nationellt ekipage C-förare Filip Karlström i Mitsubishi Mirage.

Tommy Eliasson, Thomas Lennstrand och Melvin Bengtsson tog alla varsin sträckseger innan ekipagen gick in för service, dit var ändå Lars Engström snabbast som åkt jämt under förmiddagen. Melvin Bengtsson och Carl Eriksson med Peugeot 208 R2 var snabbast genom avslutningen, avancerade upp som vinnare. Vid målgång 10-talet sekunder till Thomas Lennstrand och Lars Engström – en trippel för arrangörsklubben.

En stark körning av Joel Norqvist ihop med co-driver Lars Andersson, de vann B-klassen och var tredje snabbaste 2wd ekipage totalt. Men marginalen bakåt var tight, 4,5 sekunder till Rasmus Carlson, även Alexander Andersson strax bakom.

Joel Norqvist och Lars Andersson, SMK Trollhättan kör hem segern i B-förare 2wd. Foto: Johannes Ericsson, emotorsport.se

Robin Gustafsson / Erik Bergström tar hem segern för C-förare och drar ifrån i tabellen. Oskar Andersson och Kevin Eriksson följde topp tre i helgens deltävling.

Tätt och jämt i Appendix K, Antti Johannesson / Anton Persson stod som vinnare, en seger de tog efter snabbaste tid på sista långa sträckan. Som tvåa, 4,5 sekund bakom är Eddie Hörbing som toppade första sträckan. I ledning inför avslutningen men till mål tredjeplats för Kjell Fransson som delade sluttid med Markus Börjesson.

Oscar Östlund, Kent Larsson och åter Östlund, det var sträckvinnarna till service i grupp F A/B-förare. Men halva tävlingslängden kvar med sista sträckan tog Magnus Lindqvist där snabbaste tid. Oscar och Daniel Andersson i Volvo 240 vinner dock klassen 10,2 sekunder före just Lindqvist. 13 sekunder bakåt till trean Daniel Suvala. Klassen för C-förare innebar seger för Mattias och Johan Holm, Trollhätte-ekipaget 17,5 sekunder före Jim Andersson. Tredjeplatsen på pallen för Lucas Axelsson.

Jonas och Erik Lindfors stod som vinnare för Grupp E i A/B-klassen, tre tiondels sekund var marginalen till Alexander Broberg efter sista sträckan. Trea på pallen Stefan Ottosson. Albin Karlsson / Katharina Magnusson körde hem segern för C-förarna, 17 sekunder till Mikael Andersson, som trea Jakob Sandberg.

Hugo och Stefan Carlberg i Ungdomsrally körde hem segern, snabbast på dagens fyra sträckor och tar cupens tredje raka seger för året. Ville Larsson tar hand om andraplatsen, 26 sekunders från vinnaren och 45 sekunder bak till William Israels, vidare i klassen Emil Karlsson och Emil Fällman.

Nästa deltävling i Svenska RallyCupen körs med start & mål i Vimmerby den 2:e september, Emiltrofén med Vimmerby MS som arrangör.