Racing

Oväntad upplösning i finalen för Formula Nordic

Formula Nordic körde årets sjunde och sista tävlingshelg på Jyllandsringen ihop med danska Formel 4 i deras final. De lite mindre och smidigare Formula Nordicbilarna passade bra på den kurviga banan, men danskarnas rutin och snabbhet rakt fram gjorde att det blev väldigt uppblandade startfält.

Linus Granfors var snabbast i Formula Nordic i kvalet och hans tid räckte till åttonde startplats på griden. Redan i den tredje kurvan, i det första racet, krokade de två ledande danska bilarna ihop och säkerhetsbilen fick samla ihop fältet så att man kunde bärga bort en av bilarna. Granfors gjorde en kanonstart och var uppe på tredje plats efter första varvet. När fältet släpptes tvingades han dock släppa ett par bilar. Granfors kunde sedan bevaka sin ledning och inkassera ännu en seger. Christer Otterström låg ett par bilar bakom och kunde ta andraplatsen, sedan följde Oscar Pedersen, Olav Vaa och Daniel Varverud. Detta spetsade till tabellen ytterligare. Nu låg Vaa trea, men han var hotad både av Otterström och Varverud.

Linus Granfors tog sin 14:e seger någonsin i Formula Nordic och var därmed bara en seger från Philip Victorssons rekord på 15 segrar. Foto: Bengt-Åce Gustavsson, Racefoto.se.

I det andra racet var det Otterström som tog kommandot och han lyckades hålla Granfors bakom sig genom hela racet. Bitvis låg de mitt inne i en klunga av danska bilar och de fick verkligen koncentrera sig och kämpa för varje centimeter på banan. Otterström vann före Granfors, Pedersen, Varverud och Peder Saltvedt. Vaa blev diskad då han först hade blivit tilldömd tjuvstart och sedan missade han den svarta flaggan sju gånger. Han fick inte ens köra det sista racet. Detta förändrade förutsättningarna i tabellen ännu en gång. Granfors var klar mästare redan innan tävlingen. Pedersen var nu klar som tvåa i JSM. Otterström hade gått upp på tredjeplatsen och med Vaa ute ur leken behövde han bara se till att ha Varverud bakom sig för att säkra bronset. Med Otterström i toppform såg det ut som endast ett tekniskt fel skulle kunna stoppa honom, men så ändrade sig förutsättningarna igen…

Ett tjockt molntäcke drog in över banan med ett lätt duggregn. Heatet före formelbilarna fick det halt och flera bilar snurrade. Nu blev det bråttom i depån att bestämma vilka däck man skulle ha. Granfors var först att rulla in i lineupen med regndäck. Otterström hängde på, liksom Birk August Larsen och Viktor Molander. Resten valde slicks. Det blev samma huvudbry för danskarna där det också blev en blandning av regndäck och slicks. Under tiden bilarna rullade ut till start lättade molnen och regnet försvann… Förarna med regndäck förstod nog redan där och då att loppet skulle vara kört, om inte regnet kom tillbaka. Som väntat var bilarna med regndäck mycket snabba från start i racet. Otterström var uppe på andra plats totalt efter ett varv, men redan ett par varv senare var däcken slut och alla som körde på regndäck fick i stället koncentrera sig på att över huvud taget ta sig i mål. Då klev Varverud fram. Han körde upp sig genom fältet och tog sin första seger i Formula Nordic före Saltvedt, Andreas Aichhorn, Emma Wigroth, Granfors, Otterström, Larsen och Molander.

Resultatet innebar att JSM-bronset gick till Varverud!