Racing

Linus Lundqvist laddad för Daytona 24-timmars

Så har det då äntligen blivit dags: i helgen står Linus Lundqvist på startlinjen i anrika Daytona 24-timmars i USA. Det klassiska racet på Floridas östra kust utgör traditionsenligt starten på den internationella motorsportsäsongen, och för Lundqvists del handlar det samtidigt om en efterlängtad debut i långloppssammanhang.

Foto: Mattias Persson, Motorsport Publication

– Det är det här jag gått omkring och väntat på de senaste månaderna, och det känns fantastiskt häftigt att det nu äntligen har blivit dags, säger Linus Lundqvist. Jag är enormt laddad och vill verkligen göra det mesta av den här möjligheten. Det kommer att bli en stor upplevelse, det är jag övertygad om.

Lundqvist, som kommer till start i Daytona via sin seger i Sunoco Whelen Challenge förra året, kör för det amerikanska teamet Precision Performance Motorsports (PPM) i en Lamborghini Huracán GT3 Evo med startnummer 47. Han delar bilen med Steve Dunn(USA), Milos Pavlovic (Serbien) och Don Yount (USA).

Foto: Mattias Persson, Motorsport Publication

Kvartetten fick nyligen en första chans att köra in sig på Daytona International Speedway vid det officiella så kallade Roar-testet som arrangerades i början av månaden. Lundqvist presterade då såväl konkurrenskraftiga som jämna varvtider och – kanske viktigast av allt – fick en försmak av de faktorer som gör långloppsracing i allmänhet, och Daytona 24-timmars i synnerhet, så speciellt.

2019 års upplaga av Daytona 24-timmars inleds med träning och kval på torsdag och fredag. Själva loppet startar kl. 20.35 svensk tid på lördag, med målgång – förstås – precis ett dygn senare.

GTD-klassen, där Linus Lundqvist och hans team är anmälda, är den deltagarmässigt största av tävlingens fyra klasser och står för nära hälften (23) av totalt 47 registrerade ekipage. Med i startlistan finns också bland andra den dubble Formel 1-världsmästaren Fernando Alonso (som kör i snabbaste klassen, DPi).

Daytona 24-timmars streamas live på IMSA.tv.