Racing

Kristoffersson laddad för revansch

Johan Kristoffersson upplevde en ovan situation långt bak i fältet när WTCR-säsongen rullade igång för några veckor sedan. Kommande helg hoppas värmlänningen på mer framskjutna placeringar när deltävling två avgörs på Hungaroring utanför Budapest.

Foto: Florent Gooden / DPPI

− En jättefin bana, dessutom är den nyasfalterad. Jag körde Superstars där 2012 och har även varit och testat i år med teamet, säger Kristoffersson.

Den 4,3 kilometer långa formel 1-banan är bred och rymlig och utgör en rejäl kontrast till den trånga stadsbanan i Marrakech, där Johan och hans team, Sébastien Loeb Racing, inte alls hittade rätt under premiärhelgen. Kristoffersson kvalade inte ens bland de 20 bästa.

− Mitt sämsta kval någonsin, ända sedan jag började med det här 2008. Men jag vet att det kan svänga mycket, så jag var väl förberedd på en motgång.

Teamet gjorde förstås en grundlig utvärdering efter tävlingen och har dessutom kört ett extrainsatt test i södra Frankrike för att hitta nycklarna till högre hastigheter.

− Det är framför allt när vi ska kliva på gas ut ur sväng som det inte har varit bra, berättar Kristoffersson, som tror att man har kommit närmare en lösning, men han räknar inte med några underverk inför helgen i Ungern.

− Jag förväntar mig inte att vi kommer att vara topp fem redan nu, kanske inte topp tio heller, men jag hoppas att vi ska vara betydligt närmare de andra teamen.

Kristoffersson utesluter inte rejäla omsvängningar i resultatlistorna under säsongen. Därför kan även enstaka poäng vara viktiga att plocka på sig under de tunga helgerna.

− Varje poäng kan vara superviktig när vi ska summera säsongen i slutänden, påpekar Johan efter ett avslutat pass med löpintervaller.

Hemma i Arvika har han haft ett lugnt påskfirande med familjen, en välbehövlig återhämtning efter en mycket intensiv start på 2019.

− Min sambo Zandra har räknat ut att jag har haft 63 resdagar hittills under året. Det är ganska mycket faktiskt.

Nya dagar har nu lagts till den listan, med en mellanlandning i Tyskland på väg till Ungern.

− Jag stannar till där för att köra en halv dag i simulator, berättar Kristoffersson.

Det råder inga tvivel om att förare, team och Volkswagen Motorsport gör allt de kan för att ta Golf GTI TCR-bilarna till täten av WTCR.

− Det är värt allt jobb bara vi presterar bättre, intygar STCC- och rallycrossmästaren avslutningsvis.

Race 1 på Hungaroring avgörs kl 15:15 på lördag. Race 2 och 3 går på söndag från kl 15:30 och framåt.

Foto: Frederic Le Floc’h / DPPI