Rallycross

Kristoffersson världsmästare igen!

Världens mest framgångsrika rallycrossförare genom tiderna gjorde det – igen! Johan Kristoffersson säkrade sin sjätte VM-titel i lördagens runda i Hongkong.

– Jag tackar teamet som gjorde ett fantastiskt jobb under vintern. Det var där vi la grunden för den här segern, säger den nykorade världsmästaren.

Foto: Qnigan

Hongkong står som värd för den sista tävlingshelgen i VM, med en stadsbana mitt i centrum. Johan Kristoffersson kom till den asiatiska metropolen med 36 poängs ledning och behövde plocka tio poäng totalt för att säkra titeln. Första tävlingsdagen gav 11 poäng – uppdrag utfört – men det var ingen glädjestrålande Kristoffersson efter finalen. På sista varvet tvärstannade bilen i ett läge när han jagade ledande Kevin Hansen.

– Jag hade kunnat ta honom. Det är ju tråkigt när det blir tekniska problem. Synd att vi inte fick bjuda publiken på en riktig fight ända till slutet.

Men Kristoffersson plockade alltså nog många poäng för att säkra VM-titeln redan före den sista tävlingsdagen. Känslan?

– Jag funderar inte så mycket på det. Det brukar landa när man får lite distans, runt jul och nyår. Första titeln är den man jagar och får en speciell känsla för. När man har uppnått den känns det tomt ett tag innan man börjar ladda för nästa och nästa och nästa.

Volkswagen Dealerteam BAUHAUS-föraren la grunden för sin titel under de tre första tävlingarna som kördes med teamets egna Volkswagen RX1e-bilar. Då plockade han maximala 69 poäng.

– Vi gjorde inga misstag, rätt val och smarta beslut.

I nästa andetag lyfter den sexfaldige världsmästaren hela teamets betydelse och titeln i teammästerskapet, som också är säkrad.

– Det är extra kul att vi försvarar båda titlarna, ett styrkebesked. Varenda person i teamet ger så otroligt mycket till helheten.

Teamchefen Tommy Kristoffersson fortsätter på samma spår:

– Vi har nu slutfört det vi kom hit för. Världsmästare blev vi redan i vintras när alla i teamet la ner sin själ i vårt projekt, vilket syntes i de tävlingar vi körde med våra egna bilar. Vi är oerhört stolta över att ta hem både förar- och teammästerskap.

Teamtiteln ger också en prestigefylld bonus.

– Vi får åka på FIA-galan i Baku och där ställa ut vår bil med Verstappens F1-bil på ena sidan och Rovanperäs WRC-bil på den andra. Det är viktigt, inte minst för våra trogna partner Volkswagen, Red Bull och Bauhaus.

Foto: Qnigan