Offroad

Rosberg X Racing kryper närmare i toppen

Det blev en tuff men fruktbar helg för Johan Kristoffersson och Mikaela Åhlin-Kottulinsky i Extreme E på Sardinien.

– Som helhet bra. Vi tog in en poäng i mästerskapet och åker härifrån med tre poäng upp till ledning, summerar Kristoffersson i Rosberg X Racing.

Foto: Sam Bloxham, Extreme E

RXR återvände till Sardinien med gott självförtroende efter dubbelsegern på samma plats i juli. Det blev dock en besvärlig återkomst.

– Tuffa race och vi hade verkligen inte marginalerna på vår sida.

En säker ledning i lördagens första kval förvandlades till en tredjeplats på grund av krånglande radiokommunikation i samband med en varningsflagga. Seger i andra kvalet innebar dock en säkrad finalplats.

I finalen blev det nya problem när servostyrningen försvann. Med en tung terrängbil på ett ojämnt underlag blir det en utmanande uppgift. Kristoffersson och Åhlin-Kottulinsky kämpade sig dock till mållinjen och plockade tack vare det en placering, eftersom ett ekipage bröt, och slutade därmed fyra. Eftersom mästerskapstoppande Acciona Sainz vann finalen innebar det att RXR tappade fjorton poäng i titelstriden, men ändå behöll andraplatsen totalt så långt.

Söndagen började hyfsat där Johan låg tvåa efter sin runda i Q1 och där Mikaela tog över ledningen redan i samband med växlingen. Svenskduon såg ut att gå mot heatseger, men precis på mållinjen lyckades Laia Sanz snuva Åhlin-Kottulinsky på segern, med blott sex hundradelars marginal.

– Vi hade en del tekniska problem även där. Det var en tuff och krävande bana. Det föll ifrån bilar hela tiden, säger Kristoffersson.

Eftersom Acciona Sainz missade söndagsfinalen fanns det läge att plocka in de förlorade poängen från lördagen.

– Men i båda finalerna hamnade vi i lägen där vi inte vill vara efter att ha fått välja startposition sist av alla.

I en jämn start lyckades Kristoffersson ändå ta sig ut som tvåa, men blev snart omkörd av Sébastien Loeb.

– Och sedan slutade vindrutetorkarna att fungera så jag tappade ytterligare en placering i vattenhålet.

Från fjärde plats började Johan sedan jaga, fick fart på torkarna igen och gjorde två mästerliga omkörningar upp till andra plats igen.

– Det såg mörkt ut där ett tag men jag kunde ändå lämna ifrån mig bilen till Mikaela som tvåa och därifrån tog hon den i mål på andra plats.

Därmed plockade RXR in alla poäng som försvann under lördagen plus en därtill. Inför säsongens sista tävlingshelg i Chile i december skiljer därför bara tre poäng upp till ledande Acciona Sainz. Ett bra slagläge för 2021 års mästarteam.

Foto: Simon Galloway, Extreme E