Offroad

Stor dominans i Extreme E

Rosberg X Racing med Johan Kristoffersson och Mikaela Åhlin-Kottulinsky tog en säker seger i Extreme E på Sardinien.

– Det här var en fenomenal helg för oss, säger Kristoffersson.

I torsdagens tävling var RXR först över mållinjen, men bestraffades med 30 sekunders tillägg vilket innebar en tredjeplats. Under helgen var det upplagt för ny dramatik när andra deltävlingen på Sardinien, den tredje i mästerskapet, avgjordes.

Kristoffersson och Åhlin-Kottulinsky visade att formen var bevarad. Snabbast i kvalet, precis som i första tävlingen.

I semifinalen inledde Mikaela och skaffade ett tio sekunders försprång att förvalta för Johan.

– Mikaela är den stora stjärnan den här helgen, berömmer Kristoffersson sin värmländska kollega.

Foto: Extreme E, Andrew Ferraro/LAT Images.

I finalen blev det omvänd ordning, när samtliga fem ekipage valde den manlige föraren först. Från fjärde startspåret tog Kristoffersson den alternativa sträckning han valde i torsdagens final. När vägarna möttes blev det mindre dramatiskt än senast. Johan smet in bakom Nasser Al-Attiyah i ABT Cupra XE och följde sedan med på andra plats fram till växlingen, med ett avstånd på drygt fyra sekunder till ledarbilen.

– Nasser var otroligt snabb, så jag försökte bara hålla mig så nära honom som möjligt, för att ge Mikaela bästa förutsättningarna inför hennes varv.

Förhoppningarna var goda med tanke på hur Åhlin-Kottulinsky hade presterat tidigare under veckan. Snabbt var RXR-bilen uppe i bakvagnen på Jutta Kleinschmidt i ledningen och genom det stora vattenhindret nöp Mikaela innern och smet förbi. Med hjälp av några sekunders hyperdrive ökade hon snabbt försprånget och seglade iväg till en komfortabel seger i Island X Prix II.

– Det var absolut bästa stället att ta sig förbi. Hon gjorde det bästa av situationen, med ett suveränt drag, kommenterar Johan.

Även teamkompisen själv var mer än nöjd med insatsen.

– Johan och jag har analyserat precis allt för att förbättra oss. Efter den här veckan, och allt som hände under första racet, känner jag att det här var en avslutning vi var värda.

Bakom RXR slutade X44, med Sébastien Loeb och Cristina Gutiérrez, tvåa medan ABT Cupra XE diskvalificerades på grund av ett problem med säkerhetsbältet för Kleinschmidt.

Både Kristoffersson och Åhlin-Kottulinsky berömde teamets jobb.

– Bilen kändes helt fantastisk hela veckan och vi måste tacka teamet för det. De jobbade hårt och det betalade sig.

Även i supersektor-delen, Continental Traction Challenge, var Rosberg X Racing-ekipaget helt överlägset och plockade därmed ytterligare poäng.

Efter två segrar på tre deltävlingar leder man nu mästerskapet i stor stil med sina 80 poäng, 37 före Chip Ganassi Racing.

Teamägaren Nico Rosberg var lyrisk över RXR-insatsen:

– Det är ett sånt nöje för mig att jobba med det här teamet. Det påminner mig om mina F1-dagar. En fantastiskt laginsats där alla ger sitt bästa och presterar på topp!

Nästa tävling körs i Chile i slutet av september.

Foto: Extreme E, Andrew Ferraro/LAT Images.