Racing

Kristoffersson imponerade i Macau

Med en stark fjärdeplats i det sista racet avrundade Johan Kristoffersson en imponerande WTCR-helg i Macau. Volkswagen-föraren lärde sig snabbt att bemästra den utmanande banan.

Foto: Florent Gooden / DPPI

− På det stora hela måste jag vara väldigt nöjd med insatsen. Första gången i Macau, och att då kunna fajtas så högt upp och ta hem totalt 40 poäng är otroligt bra, summerar Johan.

Tävlingshelgen började inte helt optimalt. De viktiga träningsvarv Johan behövde för att lära sig banan reducerades av ett tekniskt problem på första fria träningen. Kvalet till första racet slutade därefter med en sextondeplats.

När det senare under fredagen blev dags för Q1 hade Johan och Sébastien Loeb Racing börjat hitta rätt med inställningarna. En åttondeplats följdes sedan av en femte i Q2. Därmed tog Arvika-föraren sista platsen till Q3 och säkrade redan där en kvalpoäng. En liten kontakt med en däckbarriär gjorde att Johan inte kunde utmana om pole position till race 3.
− Måste ändå vara nöjd med att ta mig till Q3. Jag kom underfund med banan snabbt.

I första racet under lördagen startade alltså Johan från ruta sexton. Att därifrån kunna utmana om topplaceringar var orealistiskt.
− Fick en bra start och tog några placeringar i kurva tre. Därefter är det inte så mycket att säga om. Svårt att köra om, säger Johan, som ändå klättrade upp till elfte plats.

Söndag bjöd på de två avslutande racen, nu med Johan i betydligt trevligare startposition, sexa respektive femma. Kristoffersson fick en bra start även i race 2 och plockade en placering på andra varvet.
− Hade bra fart där. Bilen var som bäst i andra racet, men vi hade problem med att dra nytta av slipstreamen på långa rakan, där de bästa omkörningsmöjligheterna fanns.
Johan gick i mål som femma och plockade elva nya poäng.

I sista racet startade han som femma och gjorde ännu en snabb start med sin Volkswagen Golf GTI TCR.
− Väldigt bra. Jag kunde ta en placering direkt och hade sedan bra fart på det krokiga partiet på toppen och runt de tajta sektionerna. Jag körde med bra självförtroende och kunde ligga nära räcken och däckbarriärer.

Johan gjorde bra starter i alla tre WTCR-racen i Macau. En stabil insats av värmlänningen. Foto: Florent Gooden / DPPI

Men inte heller här gick det att använda det övertaget till omkörningar på långa raksträckan nere i Macaus hamn. Kristoffersson fick ligga kvar på sin fjärdeplats, lätt frustrerad.
− Direkt efter racet var jag lite besviken. Jag hade gärna plockat med någon pokal hem och stått på pallen och sprutat champagne.

Kristoffersson kunde ändå glädjas åt en jämnbra och mycket stabil insats, som femma i kvalet och med resultatraden 11-5-4.
− Helt klart den bäste poängsamlaren av de som är rookie-förare här i år, konstaterar 30-åringen från Arvika, som kunde summera en minnesvärd helg i södra Asien.
− En riktigt rolig bana, väldigt kul att ha fått vara här och tävla.

I totalställningen ligger Kristoffersson på elfte plats, men avstånden uppåt har minskat betydligt.
− Jag tappade en plats i mästerskapet, men det är tätt ända upp till femte.
Johan har 193 poäng, Yann Ehlracher på femte har 209. Med tanke på att en race-seger ger 25 poäng finns goda möjligheter att klättra i säsongsepilogen.

En luciahelg i Malaysia återstår och Kristoffersson åker dit full av självförtroende.
− Jag lär mig hela tiden och samlar erfarenhet för framtiden.

Kommande vecka blir det dessutom ett test med nya bilen.

Foto: Florent Gooden / DPPI