Rallycross

Rekord i sikte men Kristoffersson ligger lågt

VM-ledande Johan Kristoffersson och PSRX Volkswagen Sweden tar fart in i andra halvan av säsongen på andra sidan Atlanten, i kanadensiska Trois Rivières. ”Det är som vanligt. Känslan är precis som alla andra race. Jag börjar om på noll och åker till Kanada för att ta så många poäng som möjligt”, säger Kristoffersson.

Efter sex deltävlingar – och fem segrar – leder Johan Kristoffersson VM med hela 40 poäng. I teammästerskapet har PSRX Volkswagen Sweden 45 poängs försprång.
– Jag är glad att min ledning är större nu än den var efter sex deltävlingar förra året, men det betyder ingenting. Mycket jobb återstår, säger regerande världsmästaren, som har goda minnen från förra årets besök.
– Jag gillar Kanada. Det är ett kul ställe och en intressant bana. Stadsbanor är alltid utmanande. Det finns absolut inget utrymme för misstag. Vi vann här förra året och en upprepning av det resultatet vore väldigt speciellt för mig.

Förra året vann Johan sju deltävlingar i VM. Efter de sex första i år har han alltså redan fem segrar. Det ser onekligen ut som en god möjlighet att slå det egna rekordet gällande antal segrar på en säsong.
– Det är mycket prat om det där, men jag bryr mig verkligen inte om det. Jag vet att många kanske inte tror mig när jag säger det, men det är sant. Visst, man är väl inte helt normal om man inte är medveten om det, men det upptar en väldigt liten del av mina tankar. Fokus ligger på mästerskapet, för mig och för teamet.

För att hålla undan för de jagande teamen gjorde PSRX Volkswagen Sweden ett test i Lettland för några veckor sedan.
– Testet i Riga gick riktigt bra. Vi hittade små förbättringar som kommer att hjälpa oss i Kanada och framåt, säger teamets andre förare, Petter Solberg.
Teamägaren förklarar vidare:
– Det finns inga stora förbättringar att göra på vår Polo R Supercar, men vi testade olika lösningar för de banor som kommer under andra halvan av säsongen. De har alla olika karaktär och vi vill vara säkra på att få ut det mesta av vår set-up.

För teamchefen Pernilla Solberg har det varit extra mycket att tänka på inför tävlingen på andra sidan Atlanten. Den långa transporten lämnar inga marginaler för misstag i packningen.
– Bokstavligen packade vi ner allt på söndag kväll efter tävlingen i Sverige och på måndag morgon skulle allt vara på plats i containern, på lastbilen och på väg till båten. Det är mycket planering, med värsta möjliga scenario i åtanke. Man måste tänka på allting. När dörren är stängd är det för sent, säger Pernilla.
Men väl på plats är tävlingen i Québec något som teamchefen verkligen längtar efter.
– Det är en fantastisk atmosfär med trevliga människor, en tävling med lite semesterkänsla.