Racing

Simon Larsson klassvinnare i Super Trofeo på Spa

Simon Larsson med teamkamraten Dennis Lind vinner sin första seger i den stentuffa Super Trofeo serien för enhetsbilarna Lamborghini Huracan Super Trofeo Evo.

Det var nyckfulla förhållande som vanligt på den Belgiska formel 1 banan som av många anses vara världens vackraste racebana och även extremt snabb och utmanande. Det var dock inget som stoppade paret Larsson/Lind som startade i Pole position på Lördagen av samtliga 47 bilar. Simon och Dennis kör ju dock i klassen Pro-Am, men hade pole position som satts av Dennis Lind för hela startfältet. Direkt innan start kommer det ett kort, men intensivt regn och starten skjuts upp 10 minuter, så att alla får chans att byta till regndäck, något som en del gjorde, men Dennis och de flesta i fronten valde att starta på slicks i regnet, med hopp om att värmen, vinden o solen, snabbt skulle torka upp banan.

Starten skedde bakom säkerhetsbil och det första inledande varven blev väldigt intensiva med bilar på både regn och torrdäck på en snabbt upptorkande bana. Dennis lyckade hålla ledningen med sina slicks och bytte sedan över till Simon Larsson som nu hade i princip en helt torr bana att köra på. Simon fick direkt upp ett snabbt tempo på Spa banan och när alla byten var gjorda hade han en hyfsad marginal ner till konkurrenterna i Pro-Am klassen. Detta försprång drygade den unge skåningen ut ytterligare och när sedan rödflaggen kom med 9 minuter kvar av racet efter Fredrik Blomqvists otäcka krasch, så var avståndet närmare 20 sekunder ner till tvåan Emanuele Zonzini och trean Riccardo Agostini.  Att Simon och Dennis dessutom placerar sig 6:a av 47 startande i totalen, måste också ses som extremt bra, man tvålar till väldigt många team som kör i den högre klassen Pro.

Segern i Pro-Am klassen var säsongens första efter dubbla pallplatser på Monza, 5:e plats på Silverstone och 6:e plats på Misano. I sammandraget ligger paret Larsson/Lind nu hyfsat bra till genom segern på Spa, men punkteringen på Misano och ett antal tidstillägg för påkörningar och annat har gett ett par DNF in protokollet…

Av säsongen återstår nu Nurburgring i September och sedan världsfinalen i Vallelunga utanför Rom med säsongsavslutning och final mellan alla Super Trofeo klasser från hela världen.

”Det var ju helt underbart att stå högst upp på prispallen och höra den svenska nationalsången, se den svenska flaggan och veta att vi var bäst idag på Spa Francorchamps. För mig var det en revansch från race 1, där jag blev påkörd två gånger och till slut hamna i sandfållan utan poäng. Nu gjorde vi allting rätt och då är vi snabba tillsammans. Våra tankar går dock till Fredrik Blomqvist som kraschade hårt och de flaggvakter som råkade illa ut, tack o lov klarade alla sig oskadda men mörbultade efter den händelsen. Nu ser vi fram emot Nurburgring och vi måste plocka mycket poäng för att ha en chans i mästerskapet i Pro-Am.” säger en glad men samlad Simon Larsson.