Rallycross

Fjärde raka fullpoängaren för suveräne Kristoffersson

Han gjorde det igen! Trots ett besvärligt utgångsläge efter en jobbig lördag så plockade Johan Kristoffersson full pott i säsongens sjunde VM-deltävling i rallycross. Efter helgen i kanadensiska Trois Rivières leder PSRX Volkswagen Sweden-föraren mästerskapet med hela 55 poäng.

Förra årets segrare i Kanadas deltävling fick en lång och besvärlig väg fram till triumfen. Kristoffersson fick starta i ytterspår i både Q1 och Q2 med närkamper och trafik som försvårande omständigheter. När Johan gick och la sig på lördagskvällen låg han inte bättre än nia i sammandraget. Ingen bra återkomst efter semestern.
– Trodde ni att jag hade lämnat mitt tävlingstempo på stranden? Jag också. Allvarligt talat, lördagen var tuff. Jag hamnade i trafik och fick det inte att stämma. Jag var så frustrerad på kvällen.

Men precis som flera gånger förut så vände allt under söndagen.
– Det är i sådana lägen det känns bra att ha en teamkompis som Petter Solberg. Jag kände att jag hade tappat en del på gruspartierna så vi satte oss och pratade genom allt om bilen och körningen. Han hjälpte mig och på söndag morgon gjorde jag som han hade sagt till mig, berättade Johan med en tacksam tanke till sin teamkompis.
Efter en tuff kamp med Kevin Hansen i Q3 blev det heatseger och även snabbaste tid i omgången. Det öppnade för innerspår i Q4, vilket Kristoffersson utnyttjade på allra bästa sätt. Han rattade sin Polo R Supercar till säker seger. Därmed knep han maximala 16 poäng i kvalet, med minsta möjliga marginal före Sébastien Loeb.

I semifinalen fick Johan en riktigt bra start och ohotad genom hela racet förstod alla runt banan i Trois Rivières att det kunde sluta som de flesta gånger den här säsongen, med Kristoffersson högst upp på pallen.
– Jag var tvungen att trycka på rejält i semifinalen. Jag visste att Peugeot-bilarna skulle vara snabba igen.

Starten i finalen

Från pole position i finalen blev det en ganska problemfri resa fram till den sjätte segern på sju deltävlingar så här långt under säsongen, sju av åtta om man lägger till förra årets säsongsavslutning. Till råga på allt tog Arvika-föraren maximala 30 poäng för fjärde gången på raken. Ett makalöst facit.
– Finalen var bra. Jag blev utmanad i första sväng, men när jag väl kom genom där så visste jag att det såg bra ut.

I förarmästerskapet har Johan Kristoffersson samlat ihop 195 poäng, hela 55 fler än tvåan och trean Sébastien Loeb och Timmy Hansen.

Petter Solberg ligger femma med 139, samma poäng som fyran Andreas Bakkerud. Solberg slutade femma i Kanada.
– Jag måste erkänna att jag är lite frustrerad efter den här helgen. Jag tycker att jag kunde ha lämnat Kanada med bättre utdelning. Det var ungefär som när man brer smör på en smörgås och tappar brödskivan på golvet. Idag var det smöret neråt, sammanfattade Petter.
– Men huvudsaken är teamets insats och, självklart, Johan. Vi gjorde ett bra jobb.

I teammästerskapet utökade PSRX Volkswagen Sweden sin ledning till 54 poäng, före nya tvåan Team Peugeot Total. Teamchefen Pernilla Solberg kunde inte vara annat än nöjd.
– Två saker imponerade särskilt på mig den här helgen. För det första Petters nya varvrekord. Det var så, så snabbt. Och för det andra, hur Johan samlade ihop sig efter lördag kväll. Det hade strulat för honom och han behövde något extra. Han fann det och körde som en mästare hela söndagen. Det här är hans trettonde seger på nitton starter i vårt team.

Den åttonde deltävlingen, av tolv, går i Frankrike om fyra veckor. Möjligheterna till dubbla VM-titlar ser minst sagt lovande ut för PSRX Volkswagen och Johan Kristoffersson.