Rallycross

Johan går för sjätte VM-titeln

Två deltävlingar återstår. Johan Kristoffersson leder med 36 poäng och har den sjätte VM-titeln i rallycross klart inom räckhåll.

– Vi får väl hoppas att det ska gå vägen. Först och främst gäller det att hålla bilen hel, säger Kristoffersson inför sista tävlingshelgen i Hongkong.

Foto: Qnigan

34-åringen från Arvika är tidernas mest framgångsrike rallycrossförare. 2017 och 2018 tog han sina första mästartitlar, då tävlande för PSRX Volkswagen Sweden. 2019 deltog han inte i VM, men var tillbaka 2020 för en tredje titel, nu med familjeföretaget KMS under namnet Volkswagen Dealerteam BAUHAUS. 2021 kom den fjärde segern under EKS KYB JC:s flagga efter en dramatisk upphämtning i slutskedet. 2022 blev Kristoffersson och Volkswagen Dealerteam BAUHAUS historiska med den första titeln i den första helelektriska VM-serien.

Även under 2023 har Johan dominerat VM-serien i stor stil. Det blev fyra raka segrar innan tredjeplatsen i Sydafrika i den senaste deltävlingen. I Hongkong behöver han inte heller vinna för att säkra titeln.

– Tar jag 10 poäng så borde det vara klart, så det gäller att hålla ihop det och inte klyva bilen på mitten åtminstone.

Till Hongkong kommer samtliga VM-förare som oskrivna blad. En nybyggd stadsbana väntar.

– Annars brukar vi oftast ha koll på de ställen vi åker till. Men normalt sett passar det mig bra att anpassa mig till något helt nytt också.

Uppladdningen har inte heller varit riktigt som vanligt, eftersom årets VM-serie avslutas med likvärdiga Zeroid X1-bilar istället för teamets egenbyggda Volkswagen RX1e.

– Man vet så lite om bilarna nu. Annars har vi full koll själva och vet precis hur mycket alla komponenter har varit använda. Nu får man en bil som någon annan har kört tidigare. Det är en stor skillnad, menar Johan.

Om Kristofferssons uppdrag är att, från ett bra utgångsläge, säkra mästartiteln så har teamkompisen Ole Christian Veiby en större utmaning. Han jagar tredjeplatsen totalt, men måste klättra tre placeringar och hämta in 14 poäng på just nu bronsplacerade Timo Scheider.

– Allt gick emot mig i Sydafrika, men om några av de andra har en sån helg som jag hade senast så är allting möjligt. En seger så är man plötsligt med i matchen igen. Se bara på Scheider som vann i Sydafrika och nu ligger trea.

Veiby ser fram emot ett äventyr i den särskilda administrativa regionen i södra Kina.

– Vi ska ju köra mitt i stan i en av världens största städer, så vi får hoppas att det kommer mycket folk.

Även teamchefen i Volkswagen Dealerteam BAUHAUS, Tommy Kristoffersson, har höga förväntningar på VM-avslutningen.

– Det verkar bli ett jättearrangemang med väldigt många gäster, biltillverkare som besöker oss, en stor scen där det ska bli rockkonsert och förhoppningsvis storpublik.

Förutom show och folkfest hoppas förstås teamchefen kunna kvittera ut två mästerskapstitlar, såväl för förare som för team.

– Johan ska förhoppningsvis kunna säkra sin titel redan på lördag, så att vi därefter kan skifta fullt fokus till Ole Christian för att lyfta honom upp på pallen i totalställningen. Vi vet vad OC kan prestera när allt sitter som det ska, så det finns möjligheter.

Kristoffersson har förstås också tillgång till en tredje förare, när Mikaela Åhlin-Kottulinsky gör debut i VM-sammanhang.

– För Mikaela är det en fin möjlighet att visa upp sig i de stora sammanhangen. Att ta sig till final bör vara en rimlig målsättning för henne.

Så här i mitten av november känner sig Tommy absolut redo för att avrunda rallycrossåret.

– Det har varit en lång säsong, med långa uppehåll, men också väldigt mycket jobb, så visst ska det bli skönt att avsluta alltihop med ett riktigt häftigt event och för oss även en fin punkt på en framgångsrik säsong.