Rallycross

Kristoffersson jagar tredje VM-titeln

Dubble världsmästaren Johan Kristoffersson gör en efterlängtad comeback i rallycross-VM vid premiären i Höljes.

Foto: Niklas Nilsson

– Målet är ett tredje guld. Vi har allt som behövs för att vara med och fightas om titeln, säger en hoppfull Kristoffersson.

Johan Kristofferssons senaste tävling i FIA World Rallycross Championship var säsongsavslutningen i Sydafrika 2018. Då avrundade han en historiskt framgångsrik resa till VM-titeln genom att ta sin elfte seger på tolv deltävlingar. Kristoffersson är medveten om att förväntningarna är höga inför comebacken, men påpekar också att det är skillnad på förutsättningar jämfört med de två mästarsäsongerna hos PSRX Volkswagen Sweden.

– Det är ganska stora kontraster och vi kan inte kompensera för allt, men kommer att göra absolut allt vi kan utifrån de förutsättningar vi har.

Den nya satsningen med Volkswagen Dealerteam BAUHAUS har Johan som ende förare, också det en skillnad.

– Då var vi två chaufförer som kunde prata ihop oss och hjälpas åt. Det blir en utmaning att vara själv.

Den viktigaste biten är ändå att han får ratta en bil av samma sort som tog honom till mästartitlarna, Volkswagen Motorsports Polo R Supercar. Årets VM-bil fick han sätta sig i för första gången under förra veckans tvådagarstest i Strängnäs.

– Det dröjde inte många varv förrän jag hade hittat tillbaka till känslan igen. Vi hade två väldigt bra dagar, helt utan driftstörningar.

31-åringen från Arvika fann inte bara känslan, utan gjorde också framsteg.

– Det gäller att alltid hitta något mer som gör att det kan gå ännu snabbare och jag tror faktiskt vi gjorde det.

Konkurrenterna har härmed blivit varnade, men Kristoffersson är också medveten om att kampen om VM-titeln kommer att bli allt annat än enkel.

– Jag vet att det blir tufft. Det är många konkurrenter och det är en annan förare som har nummer 1 nu, påpekar Johan och syftar på regerande världsmästaren Timmy Hansen.

Trots att VM-premiären blivit förskjuten så har Kristoffersson fått skaka av sig lite rattrost tack vare två gästspel i RallyX Nordic, då i teamets egenbyggda Polo.

– Väldigt bra faktiskt. Det gjorde det lättare att komma in och göra testdagarna effektivare. Jag vet också vilka fel jag gjorde i Höljes. Körningen var betydligt bättre på Westom-banan.

När nu VM äntligen rullar igång så är det förstås under speciella förutsättningar med corona-test, munskydd och publikfria tävlingar. Säsongen körs dessutom komprimerat med dubbeltävlingar de två första helgerna, i Sverige och Finland.

– Det blir hektiskt med två tävlingar på två dagar. Det gäller att vara noggrann med förberedelserna och extra varsam med grejerna, säger Kristoffersson och fortsätter:

– Ingen har ju facit på det här, men helt klart gäller det att vara med hela tiden och inte ge bort något i början.

Säkert är i alla fall att Kristoffersson åker till Höljes-banan med stort tävlingssug.

– Det här ska verkligen bli jättekul!

Teamchefen Tommy Kristoffersson, instämmer:

– Äntligen får vi sjösätta det projekt vi har jobbat så hårt för och som har gjorts möjligt tack vare vårt långa samarbete med Volkswagen och BAUHAUS. Vi har gjort förberedelserna på bästa sätt och ser fram emot premiären med stor tillförsikt.