Offroad

Historisk seger för Johan

Johan Kristoffersson skrev under påskdagen ett stycke motorsportshistoria. Tillsammans med teamkamraten Molly Taylor tog han hem segern i den första deltävlingen av Extreme E.

Nico Rosberg, Molly Taylor och Johan Kristoffersson, Rosberg X Racing. Foto: Extreme E

– Stort grattis till hela teamet för allt arbete de har lagt ner för att kunna placera oss högst på prispallen, summerar Johan.

Elbilsserien Extreme E avgörs under extrema förhållanden och första tävlingen gick av stapeln i spektakulär saudiarabisk ökenmiljö. Inte oväntat handlade det mycket om sand och damm, något som Kristoffersson och Taylor i Rosberg X Racing visade sig behärska väl.

Redan i första kvalomgången på lördagen satte duon sin standard och var snabbast.

Även i andra kvalet var RXR-teamet raskast, men i samband med det obligatoriska förarbytet blev det problem med bilens hastighetsbegränsare. Taylor och Kristoffersson tilldelades en bestraffning på en minut och slutade därmed trea totalt i kvalet.

– Vi hanterade problemet med tidsbestraffningen, teamet höll sitt fokus och vi levererade en fantastisk semifinal och final.

I söndagens semifinal handlade det mesta om att få en bra start för att slippa åka i damm. Kristoffersson inledde för RXR och gjorde från sitt ytterspår en mästerlig manöver mot rallylegenderna Sébastien Loeb och Carlos Sainz. Därifrån kunde han enkelt kontrollera situationen och gav australiensiskan Molly Taylor ett utmärkt läge att förvalta fram till seger.

I finalen ställdes Kristoffersson än en gång mot Loeb samt Timmy Hansen. Hansen var snabbast iväg från startlinjen, men värmlänningen upprepade sitt segerrecept med attack från ytterspår och ett eget spårval in i första kurvan.

– Bilen kändes fantastisk och racingen var spännande i början av de två racen så jag är verkligen glad att jag och Molly kunde ta hem den här segern för hela teamet och för alla våra fantastiska fans, säger Johan.

Med en halv minuts ledning efter Kristofferssons styrning, kunde Molly Taylor ta över och föra Rosberg-teamet fram till en historisk första seger i serien. Taylor öste beröm över sin lagkompis:

– Jag måste säga tack till Johan för hans fantastiska omkörningar i semifinal och final. Han förde vår Odyssey 21 till en fantastisk position, vilket gav mig möjligheten att bara fokusera på att ta bilen i mål.

Foto: Extreme E

Teamets grundare, Nico Rosberg, var av förklarliga skäl mycket nöjd med premiärhelgen.

– Jag är så tacksam mot alla i RXR för allt jobb vi har lagt ner inför tävlingen och under helgen. Den här segern har vi tagit tack vare ett fantastiskt lagarbete och jag tycker att Johans och Mollys prestation i bilen bekräftade det. Våra förare har inte satt en fot fel och har visat upp otrolig fart, säger den förre formel 1-världsmästaren.

Rosberg lyfter också fram förarnas engagemang i miljöfrågan, en viktig del av den nya racingseriens syften.

– Jag är väldigt stolt att ha båda två som ambassadörer för våra insatser på banan, men också för deras engagemang att skapa medvetande om och vidta åtgärder för att skydda vår planet.

Extreme E handlar om att genomföra miljöanpassad racing och att uppmärksamma miljöer där klimatförändringarna har stor effekt. Nästa tävling ska lyfta fram havsmiljö och avgörs i Senegals kustområde i slutet av maj. Inför den tävlingen leder Kristofferssons team mästerskapet med fem poäng.

Foto: Extreme E