Rally

Italiensk klassiker nästa utmaning för Oliver Solberg

Klassiska Rally Sanremo står på tur för Oliver Solberg. 19-åringen kommer köra sin första asfalttävling i sin Hyundai i20 nästa vecka.

Vägarna på Italienska rivieran är bland de mest ikoniska i rallyhistorien, men tävlingen har inte haft VM-status sedan 2003.

Rallyt erbjuder goda möjligheter till att bättra på erfarenheten på asfalt. Rally Sanremo blir karriärens sjätte asfalts tävling totalt för Oliver.

19-åringen imponerade stort på hela motorsportsvärlden när han debuterade i WRC-klassen i snötäckta Arctic Rally Finland för en dryg månad sedan och avslutade rallyt på en imponerande 7:e plats.

I Italien är han tillbaka i R5-bilen efter inhoppet i WRC -klassen i Finland. Målet är att få erfarenhet och lära så mycket som möjligt.

– Det här blir första gången för mig i Sanremo, men jag har goda minnen från Italienska asfaltstävlingar. Min första tävlingen någonsin på underlaget var förra året i Rally di Roma Capitale där jag avslutade rallyt på en 3:e plats, säger Oliver Solberg.

Pappa Petter Solberg körde VM-tävlingen i Sanremo fem gånger, hans bästa resultat blev en 3:e plats 2002. Sist en svensk vann var 1982 då Stig Blomqvist drog det längsta strået. Även Björn Waldegård (två gånger), Ove Andersson, Harry Källström och Erik Carlsson har vunnit klassikern.

Oliver Solberg har ett tvåårs kontrakt med den sydkoreanska bilfabriken Hyundai, och planen är att köra fullt program i R5-bilen och utvalda tävlingar i WRC-bilen denna säsongen.