Rally

Kristoffersson tar sig an finsk fartfest

Rallyvärldens största fartfest är nästa tuffa utmaning för Johan Kristoffersson. Dubble rallycrossvärldsmästaren gör kommande helg debut i Rally Finland. Johan kommer att flyga fram på klassiska rallysträckor med sin Volkswagen Polo GTI R5 i WRC 2-klassen.

− De som har kört här tidigare säger att det är roligaste rallyt i världen, om man känner sig trygg i bilen. Gör man inte det är det värsta rallyt, säger en förväntansfull Kristoffersson.

Johan gör sin andra VM-start för året; den första innebar en tredjeplats i Rally Sweden i februari. Stallchefen i Volkswagen Dealerteam BAUHAUS, Tommy Kristoffersson, förklarar:
− Vi hade tre alternativ för nästa VM-start, Finland, Tyskland eller Wales och Johan ville helst köra Finland, som träning inför avslutningen av rally-SM.
En inställning som teamchefen har full förståelse för:
− Alla som åker biltävlingar vill förstås köra i Jyväskylä.

Johan besökte ”tusen sjöars rally” som åskådare 2017 och vet vad som väntar.
− Helt klart annorlunda mot rallyn i Sverige. Det går mycket snabbare med många krön. Raka hopp är inget större problem, men här är det många svängar över krön. Det svåra är att förstå hur mycket det kommer att lyfta när man kommer i full fart, jämfört med vad man kan uppfatta under recce, förklarar 30-åringen från Arvika.

Det höga tempot kommer också att kräva en annan set-up på bilen jämfört med SM-tävlingarna i Sverige.
− Det blir intressant. Vi får börja om från noll och försöka hitta karakteristiken för de finländska vägarna. Men jag har min ingenjör från Volkswagen på plats. Han har bra erfarenhet för det här.
Richard Browne blir en viktig kugge i teamet, liksom förstås co-drivern Stig Rune Skjaermoen, som ska hjälpa Johan att hitta ett lagom tempo för en nybörjare på de finländska vägarna.
− Det gäller att inte överladda, utan lära sig steg för steg, säger Johan, som sög åt sig information under det officiella testet för WRC 2 på måndagen.
− Vi hade en mycket produktiv och bra dag.

Kristoffersson får också extra hjälp under rekognoseringen i form av stallkamraten Ole Christian Veiby och hans rutinerade co-driver Jonas Andersson. Veiby ligger trea i WRC 2-klassen totalt, men står över tävlingen i Finland.
Efter sin enda VM-start ligger Kristoffersson längre ner i sammandraget, men poäng och placering är inte intressant för honom eller teamet.
− Vi har inga förväntningar på resultat och jag litar på att Johan är vuxen nog att inte försöka slå världsrekord direkt, säger Tommy Kristoffersson, men stallchefen vet förstås också vad det innebär att ha en vinnarskalle sittande bakom ratten.
− I motorsport finns inga garantier och självklart tänder han till när det blir grönt ljus och vill göra ett bra resultat.

Neste Rally Finland inleds med en sträcka på torsdag kväll och avslutas med power stage Ruuhimäki på söndag eftermiddag.

Gästabudstrofén Nyköping Rally SM 2019 Foto Tony Welam