Offroad

Andra raka segern i Extreme E

Johan Kristoffersson och Molly Taylor är fortfarande obesegrade i Extreme E. Rosberg X Racing tog sin andra raka seger när Ocean X Prix avgjordes i Senegal.

– Fantastiskt! Vi ökar ledningen i mästerskapet, säger en nöjd Kristoffersson.

Det tyska teamet Rosberg X Racing med svenske Johan Kristoffersson och Molly Taylor från Australien som förare tog hem den historiska första deltävlingen i Saudiarabien i början av april. När den nystartade elbilsserien rullade vidare med omgång två så hade sandöken bytts mot sandstrand i Afrika.

– En helt ny terräng för oss båda. Vår strategi var att inte ta stora risker och därmed riskera att bli stående utan poäng.

Kristoffersson och Taylor hade lite svårt att hitta tempot inledningsvis. I kvalet var man tredje snabbast, men flyttades upp till andra plats efter att ett annat team fått tidstillägg.

– Vi hade inte bästa pace från början, men byggde fart och blev snabbare och snabbare under helgen.

Johan Kristoffersson var så långt inte nöjd med starterna och han fick en tuff uppgift även i semifinalen när han än en gång hamnade på efterkälken över den långa inledande strandremsan. Men precis som i Saudiarabien gjorde Kristoffersson en fräck manöver från ytterspår och vek på insidan av Sébastien Loeb upp till andra plats.

– Tufft att behöva jobba bakifrån, men jag lyckades göra mitt där i alla fall.

Ut från förarbytet tog Molly Taylor täten och hon körde sedan tryggt och säkert hem segern.

– Molly körde hur stabilt och kontrollerat som helst, berömmer Johan sin teamkompis.

I finalen var det Taylor som inledde och australiensiskan visade sin klass genom de första svängarna när hon manövrerade ut Cristina Gutiérrez i team X44.

– Molly gjorde ett fantastiskt jobb som höll emot Cristina där. Hon har ju ingen tidigare erfarenhet av närkontakt på det här viset, men det var superbra gjort, säger Kristoffersson om rallyföraren från Australien.

Två av fältets bilar blev stående i ett tidigt skede och finalen rödflaggades därför när Taylor nådde byteszonen. Johan Kristoffersson fick göra en omstart mot Jamie Chadwick i Team Veloce och hade vissa problem över startrakan.

– Ratten var lite ur läge, men det löste sig och därifrån fungerade det fint.

Resten av resan blev en ganska lugn tur och RXR-segern var aldrig hotad. Efter en något krokig väg under helgen hade Kristoffersson/Taylor än en gång visat sig vara starkast.

– Stort tack till teamet. Vi var inte snabbast från början, men vi hittade farten till slut.

I sammandraget toppar RXR med 71 poäng, fjorton före team X44.

Extreme E drar nästa gång till betydligt kyligare breddgrader. I slutet av augusti väntar Grönland.

– Det blir säkert väldigt annorlunda och det är ju det som är spännande med det här konceptet.