Rallycross

Kristofferssons succécomeback

Världsmästaren är tillbaka. Johan Kristofferssons comeback i rallycross-VM blev till segersuccé och maximala 30 poäng redan i den första deltävlingen i Höljes.

– Otroligt bra. Jag kan verkligen inte be om mer, säger en lättad och lycklig Kristoffersson.

Foto: FIA World Rallycross

Efter den makalösa segersviten under VM-säsongen 2018 och därefter ett år borta från rallycross var förstås pressen stor på dubble världsmästaren inför comebacken. Men Johan har visat många gånger att han presterar helt utan nerver och VM-premiären på Höljesbanan blev inget undantag. 31-åringen från Arvika var snabbast redan i första kvalomgången med sin Volkswagen Polo R Supercar.

– Jag fick en riktigt bra start och räddades av det, sammanfattar Johan.

Likaledes comebackande Mattias Ekström utmanade hela vägen och visade att Kristoffersson inte skulle få något gratis trots allt. I Q2 var inte starten lika bra och Johan fick nöja sig med en sjätteplats totalt.

– Vi blev utmanade flera gånger under dagen, samtidigt som mina starter inte var helt optimala varje gång.

I tredje och sista kvalomgången tog han ändå ledningen och kunde köra mer fritt fram till en totalseger i kvalet och de sexton första poängen på VM-kontot.

Semifinalen blev också ganska odramatisk, vilket betydde pole position i finalen, där en rejäl regnskur strax före start gjorde förutsättningarna chansartade.

– Det var en otroligt intensiv dag med alla ändringar vi behövde göra när vädret spelade oss spratt.

Kristoffersson satsade ändå rätt och levererade en av sina bästa starter i karriären.

– Den bästa regnstarten någonsin. Helt otrolig. Därefter blev det mycket enklare, när man får köra först och slipper skit på rutan.

Volkswagen Dealerteam BAUHAUS-föraren flög upp i en överlägsen ledning och vann till sist med drygt fyra sekunder före tvåan Mattias Ekström. Det fanns anledningar till att segern var extra känslosam.

– Morfar somnade in under veckan. Klart att jag ville göra något extra för hans skull.

Dessutom var det ingenjören Richard Brownes födelsedag och även ett första examensprov för det egenbyggda teamet.

– Pojkarna har gjort ett fantastiskt bra jobb, speciellt som det har varit tuffa förutsättningar under dagen.

Teamchefen Tommy Kristoffersson pustade ut efter den förlösande segern i premiären.

– Luften gick ur mig efter målgång. Jag blev bara sittande, medger Tommy. Det har varit otroligt stora förväntningar på oss, känts som vi har allt att förlora och jag har hela tiden sagt att det inte finns utrymme för några fadäser. Så hård är konkurrensen.

Kristoffersson senior tydliggjorde kravbilden under fredagskvällen och fick ett perfekt gensvar från teamet.

– Superbra att få komma tillbaka till den underbara rallycrossvärlden med vårt eget team på det här sättet. Sedan känns det alltid tryggt att ha Johan. Den starten han gör i finalen är helt outstanding. Hans egenskap att vara bäst när det gäller har vi haft nytta av många gånger.

Efter en första intensiv tävlingsdag väntar deltävling nummer två redan under söndagen.

– Efter den långa corona-koman känns det som allt går från 0-100 på två sekunder nu. Vi får suga på segerkaramellen lite grann ikväll, men vi ska också analysera dagen ordentligt. Det finns fortfarande saker att förbättra, säger VM-ledaren Johan Kristoffersson.

Foto: FIA World Rallycross