Rally

Debut på grus för Johan Kristoffersson

För första gången sedan Rally Sweden sätter sig Johan Kristoffersson i rallybilen och gör dessutom debut på grusunderlag när Rally Sörland på lördag körs i trakterna runt Kristiansand i Norge. Kristoffersson får sällskap av stallkamraten Ole Christian Veiby i NM-tävlingen.

Foto: Tony Welam

−Spännande! Det är med skräckblandad förtjusning man ger sig i kast med det här, särskilt som jag inte har kört rally på länge, säger Johan Kristoffersson.

Volkswagen Dealerteam BAUHAUS kommer till start med två bilar i den tredje deltävlingen av norska mästerskapet. Förutom Kristoffersson och codrivern Stig Rune Skjaermoen även NM-ledande duon Ole Christian Veiby/Jonas Andersson. Veiby kommer att köra den första Polo GTI R5 som teamet köpte. Nu är det dags för Polo nummer två att rattas av rallycrossvärldsmästare Kristoffersson. Arvika-föraren fick känna på nyförvärvet under torsdagens test.
−Det har fungerat bra. Det tog några svep att få ordning på allt, men i det stora hela hade vi inga problem alls.

För Johan gäller det att hitta lagom mycket fart på det ovana underlaget.
−Det svåraste är att det inte finns någon klar linje var man ska åka. På vintern har man snöplogkanten att följa, men här är det svårt att veta hur mycket man ska kunna gena, om man kan lägga ner framhjulet i diket eller inte. Två graders fel vinkel kan betyda femton centimeter fel linje. Det kan bli ödesdigert eftersom vägarna här är oförlåtande.
Kristoffersson hann se många stenbumlingar i vägkanterna under sin träningsdag. Det blir onekligen en ny spännande utmaning för den allroundkunnige mästerchauffören.

Han ser debuttävlingen som en första förberedelse inför andra SM-deltävlingen, Sydsvenska rallyt, i slutet av maj. Volkswagen-duon får bana väg för det övriga startfältet i Rally Sörland, med Veiby som nummer 1 och Kristoffersson med nummer 2.
−På sätt och vis är väl det bra eftersom jag kommer att starta långt fram i SM också. Och med bara Ole Christian framför lär ju inte någon vara i vägen för oss, konstaterar Kristoffersson med ett leende.

Stallchefen i Volkswagen Dealerteam BAUHAUS kan stolt konstatera att teamet nu för första gången kommer till start med två egna eftertraktade Volkswagen Polo GTI R5, med sikte på ännu viktigare uppgifter.
−För Johan är det en förberedelse för Sydsvenska och även om Ole Christian kör för titeln i norska mästerskapet så är ändå VM det stora målet för honom, säger Tommy Kristoffersson.

Rally Sörland startar kl 10 på lördag och omfattar nio specialsträckor över totalt 125 kilometer.